“Tarımsal Üretimin Geleceğinde Sıfır Atık Yönetimi ve Organik Gübrelerin Önemi” başlıklı uluslararası konferans gerçekleşti
09-05-2024

TNKÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK, TNKÜ Muratlı MYO Müdürü Dr.Öğretim Üyesi Bahar SÖZÜBEK ve TNKÜ Ziraat Fakültesi Öğr.Gör.Dr. Kayahan YILMAZ tarafından düzenlenen, “Tarımsal Üretimin Geleceğinde Sıfır Atık Yönetimi ve Organik Gübrelerin Önemi” başlıklı uluslararası konferans, Ziraat Fakültesi konferans salonunda 8 Mayıs 2024 tarihinde yapıldı. Konferansa öğrenciler, öğretim üyeleri, kurum temsilcileri, çiftçiler vb. olmak üzere yoğun bir katılım oldu. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK şu bilgileri aktardı: “Gerek kimyasal hammaddede %90 oranında dışa bağımlı olmanın dezavantajları ve gerekse kur artışı nedeniyle ekonomide yaşanan dalgalanmalardan gübre sektörü de nasibini almıştır. Bu noktada başka önlemler almamız gerekiyor. Gübrede dışa bağımlılığının azaltılmasında atılabilecek en önemli adımlardan birinin “yerli kaynaklarla üretilecek organik gübreler” olduğu kesindir. Sürdürülebilir tarımın temel unsurlarından olan organik gübre, geleceğin yegâne gübresi olacaktır. Bitkisel üretim yaparken modern teknikler uygulanmalı ve tarımsal girdilerden gübrenin doğru ve etkin kullanılması gerekmektedir. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri de dahil edildiğinde, tarım toprakları büyük bir tehlike altındadır. Giderek azalan organik madde, bozulan toprak pH dengesi, kimyasal kirlilik, azalan doğal kaynaklar, kuraklık, düzensiz yağışlar, erozyon, amaç dışı arazi kullanımı vb. sebepler sonuçta tarım topraklarının verimsizleşmesine sebep olmaktadır. Ülkemiz organik atıklar bakımından zengindir. Kompostlama biyobozunur atıkların doğal çürümesidir ancak bu konuda bilinenler yeterli ve akademik kökenli değildir. Hayvansal ve bitkisel atıklar doğru yönetilir, işlenir ve kullanılırsa, toprak için can niteliğinde organik gübrelere dönüşebilir. Sıfır Atık Projesi’nin omurgasını biyobozunur organik atıklardan kompost-vermikompost üretimi oluşturmalıdır. Ancak bu konuda beklenen ve ortaya çıkan mevcut sonuçlar açısından önemli eksiklikler bulunmaktadır. Toprak ve su yaşamın devamlılığı ve gıda güvenliği açısından önemli olup, bizden sonraki kuşaklara temiz ve eksiksiz olarak devretmemiz gereken emanetlerdir. Bu toplantıda amacımız hüküm vermek değil, tarımsal üretimi ilgilendiren bazı sorunların çözümüne yönelik cevaplar ve çözümler aramaya çalışmaktır. Bu amaçla yurt içi ve yurt dışındaki üniversite ve diğer ilgili kurumlarda konuya ilişkin çalışmalar yapan uzmanlar ile temasa geçtik. Bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşmak üzere kendilerini toplantımıza davet ettik, onlar da bizi kırmadılar ve teveccüh göstererek geldiler. Hepinizin huzurunda her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bütün paydaşların bir arada olması nedeniyle sıcak ve samimi bir tartışma ortama olacağını düşünüyorum. Ben sözü daha fazla uzatmadan toplantının verimli ve başarılı geçmesini diliyorum. Toplantının düzenlenmesinde her türlü desteği sağlayan başta üniversitemiz ve idarecilerine; görev alan öğrencilerimize, sponsor olan kurum, kuruluş ve firmalara ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.” Daha sonra fakülte dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT konuşma yaptı ve fakülte ile ilgili bilgiler hakkında bilgi verip, toplantının başarılı geçmesi dileklerini bildirdi. Sonrasında İtalya’da bulunan Bologna Üniversitesi’nden Prof. Dr. Moreno TOSELLİ “Production and use of organic fertilizer from recycled bio-waste and by-products under the UE legislation: effect on soil fertility and fruit trees” başlıklı bir sunum yaptı. Sonrasında sırasıyla Doktara Öğrencisi Fatih BÜYÜKFİLİZ, Dr. Aylin ERKOÇAK, Prof. Dr. İsmet BAŞER, Çevre Y. Müh. Lebriz ÇINAR, Doç. Dr. Orhan YÜKSEL, Dr. Öğr. Üyesi Bahar SÖZÜBEK, Zir.Müh. Ali Hakan DOĞANUZ da birer sunum yaparak toplantı plaket taktimi ile tamamlandı. Ardından Prof. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK, Prof. Dr. Moreno TOSELLİ ve Doktora Öğrencisi Fatih BÜYÜKFİLİZ birlikte Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’ndeki “Vermikültür Laboratuvarı’na, Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği’ne ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne teknik ziyaretler gerçekleştirerek konferans ile ilgili etkinlikler tamamlanmış oldu.