Meslek Yüksekokulumuz Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ’ın “Düşsel” İsimli “Zamansız Giysilerde Shibori” Konulu Kişisel Sergisi Tekirdağ NKÜ’de Açıldı.
28-06-2024



 Meslek Yüksekokulumuz Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ'ın eserlerinin yer aldığı "Düşsel" isimli, "Zamansız Giysilerde Shibori" konulu kişisel sergisi açıldı.

     Rektörlük TNKÜ Sergi Salonunda gerçekleşen serginin açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Faruk AÇIKGÖZ, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Gökmen KANTAR, Çorlu MYO Müdürü Doç. Dr. Abdullah YİNANÇ, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Mümin KASAP, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Arzu ALKANAT, basın mensupları, İl Kültür ve Tuizm Müdürlüğü çalışanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler  katıldı.

     Serginin açılışında Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ bir konuşma gerçekleştirdi. Sergi sahibi Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ ise konuşmasında Shibori tekniği ile ilgili bilgi verdi ve “Shibori, boyama işlemi yapılmadan önce kumaşın çeşitli yöntemlerle katlanması, bağlanması, iplikle dikilmesi, sıkıştırılması ve bükülmesi sonucunda uygulanan Japon boyama sanatıdır. Güneydoğu Asya'da uygulanan rezerve boyama tekniklerinden shibori, tekstil tasarımı için ilgi odağı haline gelmiştir. Japonya'da kumaş süsleme ve desenlendirme yollarından biridir. Shibori, kumaşın renklendirilmesi ve desenlendirilmesinin yanı sıra kumaş yüzeyinin üç boyutlu bir görünüme sahip olmasını da sağlamaktadır. Shibori tekniği, kumaş boyamasında tek seferlik sonuçlarla ve biricik olması ile kendini tüm dünyaya kabul ettirmiştir” dedi.

     Sergide, son zamanlarda giyim ve aksesuar ürünlerindeki kullanımı tekstil sanatçıları arasında popülerliğini artıran Shibori yöntemi esas alınarak katlama, bağlama, dikiş işlemleri ile yapılan on yedi adet kumaş tasarım çalışması yer alıyor. Ayrıca sergide yer alan eserlerde, pamuklu el dokuması kumaşlar üzerinde kök boyalarla üç boyutluluk ve renk geçişleri gerçekleştirilmiş. Kumaşlar ise giysi formuna dönüştürülerek, giysilerde el dikiş teknikleri ile soyut kadın yüzleri işlenmiş.

     Eserlerinde soyut çalışmaya yer vermesinin nedenini, duyguları ve içsel deneyimleri ifade etmeyi, spontane ve deneysel bir yaklaşımla giysilere estetik ruh kazandırmayı amaçladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ, “İçten gelen hissiyat ve yaratıcılıkla renk, çizgi, şekil, form ve kompozisyon gibi görsel unsurlar kullanarak tualim kumaşım, kalemim de iğne iplik oldu” şeklinde konuştu.

   Pamuklu el dokumalarının kullanımı ve kumaşların doğal boyalarla boyanması ile çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik açısından önem taşıyan sergi 26.06.2024-10.07.2024 tarihleri arasında açık kalacak.

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0

Haberler & Duyurular
Arşiv



>