“Türkiye Yerli Keçi Irklarında Mikrosatellit DNA Polimorfizm Tekniğinin Kullanılması İle Ebeveyn Tayini” Projesi Tanıtıldı
03-11-2014



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü AR-GE destek programları kapsamında desteklenmesine karar verilen Üniversitemiz Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. M. İhsan Soysal’ın yürütücülüğünü yaptığı TAGEM -14 / AR- GE/ 15 nolu projenin ilgili Bakanlık sözleşmesi kapsamında yapılması istenilen tanıtım toplantısı Ziraat Fakültesi Konferans Salon’da yapıldı.

Toplantıda “Türkiye Yerli Keçi Irklarında Mikrosatellit DNA Polimorfizm Tekniğinin Kullanılması İle Ebeveyn Tayini”  konulu projeyi tanıtan Prof Dr. M. İhsan Soysal, hayvan ıslahında DNA tabanlı babalık testleri ile daha sağlıklı ve kontrollü üretim stratejileri geliştirmek aynı zamanda sürünün genel kalitesini artırmanın amaçlandığını belirterek bu proje ile Türkiye yerli keçi ırklarında mikrosatellit markerleri temelinde ebeveyn analizleri yapılarak ıslah çalışmalarına destek vermek istendiğini vurguladı.

Damızlık değer tayininin izlenilmesi gereken genetik iyileştirme stratejisi metodlarının başında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. M. İhsan Soysal, yürütülen proje sayısı hakkında bilgi vererek, 71 ilde toplam 169 alt proje yürütüldüğünü aktardı.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. İhsan Soysal, proje ile yerli keçi ırklarında büyükbaş hayvanlarda olduğu gibi ebeveyn tayini yapılacağını, böylelikle ırkların korunmasının ve kayıt altına almanın kolaylaşacağını belirtti.

Namık Kemal Üniversitesi0




>