“Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Tekirdağ” Konulu Sergi Açıldı
18-12-2013



Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen“Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Tekirdağ” konulu serginin açılış töreni 18 Aralık 2013 Çarşamba günü Merkezi Derslik Girişi Sergi Salonu’nda yapıldı.

Tekirdağ ile ilgili 1750-1900 dönemi, 114 Nüfus Defteri ve 150 Vakıf Defterine ait yaklaşık 20.000 sayfalık belge koleksiyonun basılı ve elektronik ortamda araştırmacıların istifadesine sunma törenine Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Av. Nevim Kaçar, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Boynukara “Dünü okuyarak geleceği inşa etmek ancak tarihle mümkün olur. Tarih bir ülkenin hafızasıdır. Hafızasını kaybeden milletler geleceğe sağlam adımlar atamazlar.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal ise açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında bu serginin Üniversitemizin gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerinin arasında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “Bu gün Osmanlı arşivinde bulunan ve Tekirdağ ile ilgili olan belgelerin araştırmacıların istifadesine sunulması ve bu belgelerin içinden seçilenlerle hazırlanan serginin açılışı için toplanmış bulunuyoruz. Ancak öncelikle sergilenen eserlerle ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü olarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’ndan talep edilen ve tamamı Tekirdağ ilimiz ile ilgili olan yaklaşık 20 000 belge getirilmiştir, bununla birlikte bir kısmı da sergilenmek üzere hazırlanmıştır.” dedi. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, sergilenen orijinal belge gurupları içerisinde Osmanlı Devleti Dönemi’nde tutulan Tekirdağ'da vakıflara ait başta  “Evkaf Defterleri” yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Soysal, “İkinci belge serisi içinde Haremeyn vakıfları Mekke ve Medine'de yaşayanlar için kurulmuş olup vakıfların gelirleri burada yaşayanlara gönderilmektedir. Bu belge serisi içerisinde de Tekirdağ'da bulunan ve gelirleri Haremeyn'e bırakılan vakıflar yer almaktadır.” dedi. Prof. Dr. Soysal, Osmanlı Devleti'nde 1831'de ilk nüfus sayımı yapılmıştır. Farklı tarihlerde sürdürülen nüfus sayımı Osmanlı döneminde en son 1904'te gerçekleştirilmiştir. Osmanlı Arşivi'nde bulunan Tekirdağ ve kazalarına ait 118 nüfus defteri de dijital olarak Nüfus Defterlerinde tutulmuş ve Üniversitemizde sergilenmeye başlamış olduğunu dile getirdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Yıldız ise açılışı yapılan sergideki eserlere ulaşma konusunda kolaylık sağlamak amacıyla katılanlara bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

“Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Tekirdağ” konulu sergi 26 Aralık Perşembe tarihine kadar Merkezi Derslik Girişi Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>