‘İnsan Yönüyle Mustafa Kemal Atatürk’ Konulu Konferans
15-05-2013



Üniversitemiz Çerkezköy Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen ‘İnsan Yönüyle Mustafa Kemal Atatürk’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı verdiği örneklerle Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini anlattı. 

Konferansa ÇEMYO Müdürü Prof. Dr. H.Ziya Özek, öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Kalıpçı, dönemin lideri arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 21.yüzyıla geçebilen tek lider olduğunu söyleyerek “Diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilmenin acısını yaşamışken, o hala halkının ve dünyanın nabzında en büyük canlılığıyla, sevgisiyle, saygısıyla hala yaşayabilen dünyadaki tek liderdir” şeklinde konuştu.

Konferansa ‘Klasik düşüncelerin aksine sizlere bilinmeyen Atatürk’ü anlatacağım’ diyerek başlayan Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı, “Mustafa Kemal Atatürk döneminin liderleri içerisinden 21.yüzyıla geçebilen tek lider olarak tarihe geçti. Diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilmemin acısını yaşamışken, o hala halkının ve dünyanın nabzında en büyük canlılığıyla, sevgisiyle, saygısıyla hala yaşayabilen dünyadaki tek liderdir. Önemli olan da sanırım, yaşarken ölmek değil, öldükten sonra da bu kadar uzun süre canlı kalabilmeyi başarmak değil midir?” dedi.

Atatürk’ün sürekli olarak devlet adamı ya da askeri yanıyla tanındığını dile getiren Kalıpçı, tarihten verdiği örneklerle Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini davetlilerle paylaştı. İlknur Güntürkün Kalıpçı, Atatürk’ün en büyük düşmanında bile saygı uyandıran kişiliğini şu cümlelerle ifade etti; “Yunan Başkomutanı Trikopis hiçbir zorlama olmadan, hiçbir baskı olmadan her Cumhuriyet Bayramı’nda Atina'daki Türk Büyükelçiliği’ne gidiyor. Atatürk'ün resminin önüne geçiyor ve saygı duruşunda bulunuyor. Böyle bir saygıyı en büyük düşmanında uyandırabilen bir Mustafa Kemal. Yıl 1938, General McArthur'un en zor, en problemli, en buhranlı dönemi. Birden çok sıkılır ve yanında duran yüz yirmiden fazla kişiye döner ve aynen şöyle der: ‘Şu anda hiçbirinizi değil, büyük istidadı ile Mustafa Kemal'i görmek için neler vermezdim’. Yıl 1938. Bir İranlı şair Tahran gazetesine Atatürk’ün ölümü üzerine bir şiir yazar. Diyor ki; ‘Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir”

Seminere Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini yine çeşitli örneklerle konuklara aktararak devam eden Kalıpçı, Atatürk’ün insanüstü değil ‘Tam bir insan’ olduğunu da sözlerine ekledi.

Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. H. Ziya Özek, Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı’ya teşekkür plaketi takdim etti. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>