‘Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları XV Poster Sunuşları’ NKÜ’de Başladı
11-05-2019



DOCOMOMO (DOcumentation and COnservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the MOdern MOvement) Türkiye Ulusal Çalışma Grubu Poster Sunuşları’nın on beşincisi ‘Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları XV Poster Sunuşları’ adıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde başladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu Eş Başkanları, akademisyenler, kayıtlı katılımcılar ile öğrencilerin katıldığı ve yoğun ilginin gösterildiği etkinlikte NKÜ Rektörlük Konferans Salonunda iki gün boyunca katılımcılar sunuşlarda bulunarak Modern Mimarlık Mirasına dair yaptıkları bilimsel çalışmaları paylaşacaklar. Rektörlük Fuaye alanında ise sunuşlara ait yüzün üzerinde posterin sergilendiği etkinlikte, 3. gün ise Trakya bölgesindeki Modern Mimarlık Mirasına ait binalara gezi programı yer alıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve DOCOMOMO Türkiye Eş Başkanı Doç. Dr. Ebru Omay POLAT’ın açış konuşması ile başlayan programda, 20. yüzyılda öne çıkan modernizm akımına kamuoyunun dikkatini çekmek ve “modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemek ve korumak” amacıyla 1990 yılında oluşturulan uluslararası bir kuruluş olan DOCOMOMO bünyesinde 2002 yılında kurulan Türkiye Çalışma Grubu’nun da ülkemizdeki modern mimarlık örneklerinin belgelenmesi ve korunması amaçlı bir girişim başlattığı ifade edildi. Doç. Dr. POLAT konuşmasında, “DOCOMOMO çalışma grubu, bugüne kadarki Poster Sunuşları etkinlik dizisi kapsamında yaklaşık binin üzerinde yapıyı belgelemiştir. Aynı zamanda modern mimarlığın korunmasına ilişkin güncel konuların tartışılması için bir zemin oluşturmuştur. Bu yıl Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinlikte sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sunuşlar için 130’un üzerinde başvuru yapılmış, bunlardan yüzün üzerinde poster sunulmak için seçilmiştir” dedi. 

Üniversitemiz Çorlu Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe DURUKAN KOPUZ da  “DOCOMOMO Türkiye Ulusal Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Poster Sunuşları’nı bu yıl Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlere verimli ve keyifli bir konferans diliyorum” dedi.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timur KAPROL, “Bu girişim, var olan literatürün sınırlarını aşmayı hedefleyen geniş kapsamlı bir belgeleme çalışması olmuştur. Dönem mimarlığının daha iyi anlaşılması ve korunması yönünde etkin bir rol oynayacağı amaçlanmaktaydı. Bu amaca uygun olarak ilk kez 2004 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesinde başlayan ve bu yıl on beşincisi Üniversitemizde gerçekleşen Poster Sunuşları ile DOCOMOMO girişiminin hedeflediği, Modern Mimarlık Mirasını belgeleme ve tescil çalışmalarını yaygınlaştırmanın yanı sıra, ülkemizdeki bu mirasa dikkat çekmek ve bu amacın geniş çevrelere duyurulmasının sağlanmasıdır” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER de programda gerçekleştirdiği açış konuşmasında “20. Yüzyılda mimari temeller içinde modern çizgiler hâkim olmaya başlamıştır. Daha sonra geçmişten kopuk bir mimari olamayacağı anlayışı gelişerek bu da kültürel özelliklerin de yansıtıldığı bir anlayışa doğru yol almıştır” dedi ve dikey mimariden ziyade yatay yapılaşmanın kültürel dokuya daha uygun olduğunu vurgulayarak, İstanbul örneğinde görülen beton yığınlarının insanlar üzerindeki olumsuz etkisi yerine Safranbolu evleri veya Samsun’daki benzer yapıların daha keyif veren bir mekân duygusuna sahip olduğunu ifade etti ve butik yapılar diye tarif ettiği kültürel dokuyu yansıtan bu yapı tarzını gelecekteki NKÜ kampüsünde de görmeyi umut ettiğini belirtti ve “Mimari çözümler aslında insanların yaşam kalitelerine de cevap vermeye çalışıyor” dedi. Ardından 1960’lı yıllarda dünyada ve Türkiye’deki mimaride ortaya çıkan akımlara kısaca değinerek, bu tarihten sonra ülkemizde gelişen Ulusal Mimarlık Dönemi diye adlandırılan dönemde artık kendi özümüze ait tasarımların mimariye yansıdığını belirtti ve “Bütün bunlar bize mimarlığın da bir dönüşüm içinde olduğunu gösteriyor” dedi. Son olarak “Etkinliğin verimli geçmesini, ülkemize katkı yapmasını, genç kesimdeki öğrencilerimizin de gelişmesinde büyük motivizasyon kaynağı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Timur KAPROL’ün Süleymanpaşa’daki konut mimarisi, Pınarhisar Beton Fabrikası, Çorlu Askeri Hastane ve Kolordu Binalarını incelediği  ‘Modernizmin Kodları, Trakya’ başlıklı ve Doç. Dr. Ayşe DURUKAN KOPUZ’un Alpullu Şeker Fabrikası ile Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası Binalarını yaşam alanları başta olmak üzere irdelediği ‘Endüstri Yapıları, Trakya’ başlıklı açılış sunumlarına geçildi.

Sonrasında DOCOMOMO Türkiye Eş Başkanı ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yıldız SALMAN tarafından DOCOMOMO International’ın çalışma gruplarından kısaca bahsedildikten sonra Türkiye Çalışma Grubu Komitelerine Davet ve DOCOMOMO Türkiye Bilimsel Komitelerinin ilki olan ve yeni kurulan İç Mekân Komitesi’nin tanıtımı gerçekleşti. İç Mekân Komitesi kurucu üyeleri Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep TUNA ULTAV, Başkent Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Umut ŞUMNU ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz HASIRCI da dinleyenlere komitenin amaç, kapsam ve çalışma planına dair tanıtımda bulunduktan sonra, etkinlik katılımcıların sunuşlarını gerçekleştirdikleri oturumlara geçilmesiyle devam etti.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12




>