‘Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Yunus Emre Sempozyumu’ Açılış Programı Gerçekleşti
05-06-2021



‘2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ münasebetiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un himayelerinde ve Türk Dil Kurumu iş birliği ile gerçekleştirilen ‘Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Yunus Emre Sempozyumu’ açılış oturumu gerçekleşti.

Yunus Emre’nin hayatı, edebî kişiliği, eserleri, evrensel mesajlarına vurgular yapacak, gönül dünyasına kapılar aralayacak çevrim içi sempozyumun ilk günkü açılış programı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN ve Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM’ın açış konuşmalarıyla başladı.

Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, katılımcılara ve sempozyumu himayelerine alarak onurlandıran Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a teşekkür ettikten sonra  “Türk Milletini özel kılan onun bilgi ve hikmet rehberleridir. Yani Yusuf Has Hacip, Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş, Hacı Bayram, Ahi Evran ve ‘Ben kavga için, kin ve düşmanlık için gelmedim. Ben sevgi ve merhamet için geldim’ diyen Yunus Emre’dir” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Üniversitemizin daha önceki önemli etkinlikleri ile birlikte bu sempozyuma da himayelerinden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a, düzenlenmesindeki işbirlikleri için Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN’e, gerçekleştirecekleri konuşmaları için Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM’a ve tüm katılımcılara teşekkür ettikten sonra “Bugün burada Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı dolayısıyla bir araya geldik. Üç gün devam edecek olan bu bilgi şöleninde o kutlu insanı anmaya ve anlamaya, onun bilgisinden nasiplenmeye, hikmetiyle yolumuzu aydınlatmaya çalışacağız. Yunus Emre, Müslüman Türk Milletini yüce ve eşsiz kılan değerlerin temsilcisidir. O, yüce kitabımızın emrine uyarak sözün en güzelini, en doğru ve en güzel tarzda söyleyendir. Türk Milletini büyük yapan bilginin ve hikmetin mimarıdır. İslam Ümmetinde yaşayan ölümsüz ruhun zamanlar ve mekânlar üstü temsilcisidir. O, ‘Yaradılanı severiz, yaradandan ötürü’ şiarını bize benimseten ruhtur; O, Yunus Emredir ve onun temsil ettiği ruh, çağlar aşan yüce bir ruhtur. O ruh, hak ve hakikat adına, Ebu Eyyüb El-Ensari’yi 80 yaşında İstanbul Surları önüne getiren bir imandır. O ruh, doğruluk ve adalet adına 94 yaşındaki Ahi Evran’ı işgalci Moğol sürülerinin karşısına elinde kılıçla çıkaran ve bu toprakların vatan olmasını sağlayan cesarettir. O ruh, Müslüman Türk Milletinin hamurunu yoğuran Ahmet Yesevi’de, Hacı Bektaş’ta, Hacı Bayram’da, Şeyh Edabalı’da bedenleşmiş aşk, hikmet ve güzelliktir. O ruh Alparslan’a Anadolu’nun, Fatih’i İstanbul’un surlarına dayandıran inanç ve kararlılıktır. O Çanakkale’dir, Dumlupınar’dır, Sakarya’dır. O, 15 Temmuz gecesi bedenini tanka siper edenlerin iman ve cesaretidir. O, ‘Bizim Yunus’tur; O, ‘Büyük Yunus’tur. Ruhu şad olsun. Değerli hazirun; çok farklı vesilelerle kendisini andığımız gibi bu sempozyumumuzda da Yunus Emre’yi rahmet, saygı ve minnetle anmaya çalışacağız. Onun dilinden dökülen hakikat ışığından nasiplenmeye çalışacağız. Sempozyumumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN, Türkçeye olan hassasiyetine dikkat çektiği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın, 2017 yılını ‘Dilimiz Kimliğimizdir’ başlığıyla ‘Türk Dili Yılı’ ilan ettiğini hatırlattıktan sonra, bu yıl Ocak ayında da yine Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya Dili Türkçe’ başlığı ile yeni bir dil seferberliği başlattığını ve 2021’i ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ ilan ettiğini vurguladı. Ayrıca Yunus Emre’nin eserlerinin günümüze ulaşan nüshaları ve Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanma süreçleriyle ilgili bilgiler verdi.

Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM ise gerçekleştirdiği konuşmada “Türk tasavvuf edebiyatı sahasında kendine has bir tarzın kurucusu olan Yunus Emre, Ahmet Yesevi ile birlikte başlayan tekke şiiri geleneğini Anadolu’da yeniden ortaya koymuş ve Rumeli coğrafyasında gelişen tasavvuf edebiyatı ondan büyük ölçüde etkilenmiştir. Gönül mimarımız Yunus Emre, aynı zamanda Türkçeyi son derece güzel kullanıp işleyen büyük bir sanatkârdır” şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un göndermiş olduğu video mesaj yayınlandı. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP mesajında, “Vefatının 700. Yılı olması sebebiyle 2021 yılının ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak anılması için Türkiye tarafından UNESCO’ya yapılan öneri kabul edilerek Yunus Emre, 2021 yılı Anma ve Kutlama listesine alınmıştır. 29 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile bu yılın ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak anılması kararı duyurulmuş ve yıl içinde ‘Bizim Yunus’ ve ‘Dünya Dili Türkçe’ başlıklarıyla etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir. Hemşerisi olmakla iftihar ettiğim Tekirdağ’da, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesince Türkçenin kurucu büyük şairlerinden Yunus Emre ve eserleri hakkında böyle bir bilimsel toplantı düzenlenmesine katkı veren başta Üniversite Rektörlüğümüze ve Türk Dil Kurumuna içtenlikle teşekkür ediyorum. Sempozyuma kıymetli tebliğleriyle katılan saygıdeğer bilim insanlarına araştırmaları ve tespitleriyle Türkçeye hizmet ettikleri için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi. 

Sonrasında Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞI’ın yaptığı Sempozyumun Açılış Oturumuna geçildi. Prof. Dr. Haşim ŞAHİN, ‘Yunus Emre’nin Çağında Anadolu’nun Kültür Atlası’, Prof. Dr. Mesut ŞEN, ‘Eski Türkiye Türkçesinin Yazı Dili Olmasında Yunus Emre’nin Katkısı’ ve son olarak Prof. Dr. Yavuz BAYRAM, ‘21.Yüzyıla Bakan Yönüyle Yunus Emre’nin Şiirlerinde Câhil ve Anlam Çerçevesi’ konulu birer sunum gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin pek çok üniversitesinden 61 bilim insanının katıldığı Sempozyumda 58 bildiri sunulacak. Sempozyum, 05 Haziran 2021 Cumartesi ve 06 Haziran 2021 Pazar günleri yedişer oturum halinde devam edecek. Sempozyumu temel alan Yunus Emre Kitabı, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından ilerleyen günlerde basılacak ve 2021 Sonbaharında bilim dünyasına sunulacak.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13




>