Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu Avrupa Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ortaklaşa desteklenen, TR2017-ESOP-MI-A3-04-CCAGP088 TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu (İklimTrak) Projesi kapsamında, Arazi Tahribatı ve Arazi Tahribatının Modellenmesi (Biyofiziksel İndikatörler) başlıklı 1. Eğitim Programı 3 Ekim 2024 tarihinde Tekirdağ DES’ Otel’de gerçekleştirildi.
İklimTrak Projesi 1. Eğitim Toplantısına TR21 Bölgesinden Proje paydaşı olarak yer alan Üniversiteler, Tarım ve Orman Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Belediyeler, DSİ, Özel Sektör (Önder Çiftçiler, Yatırımcılar), Dernek, Vakıf ve Kooperatiflerinin temsilcileri katıldı. 124 kişiden oluşan “Arazi Tahribatının Dengelenmesi ve İklim Değişikliğine Uyum Platformu” üyeleri arasında yönetici, akademisyen, mühendis, mimar, önder çiftçi, girişimci/yatırımcı, yazılım uzmanı, siyaset bilimci, hukukçu, coğrafyacı ve proje yönetim uzmanları yer aldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet TOKGÖZ, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali KİRACI, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Gürkan G. AVCI (Kırklareli), Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İrfan ÖZTÜRK (Edirne) projenin bölge için önemine dikkat çektiler.
Eğitim toplantısında sunum yapan öğretim üyeleri ve uzmanlar, toprak tahribatı ve restorasyonu, arazi tahribatının mevcut durumu, gidişatı ve arazi tahribatını önleme, iklim değişimi ve çevresel etkileri konularında güncel çalışmaları ve saha deneyimlerini paylaştılar.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Üniversitemiz Proje Ofisi Koordinatörlüğünden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN; “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2053 vizyonu doğrultusunda hazırlanan ve TBMM tarafından kabul edilen 2024-2028 yıllarına ait 12. Kalkınma Planında iklim değişikliği ile mücadele konusunda üniversite-kamu-özel sektör-sivil toplum örgütleri iş birliğine önemli düzeyde yer verilmiştir. Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN Hocamızın direktifleri ve büyük destekleri ile üniversite-kamu-özel sektör-sivil toplum örgütleri işbirliği ile bilimsel çalışmalar yapılmakta olup İklimTrak Projesi de Üniversitemiz adına bu sorumluluğu yerine getirmede önemli bir bilimsel işbirliği alanı açmaktadır. Aynı zamanda, üniversitemizde ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çok önemli olan tarım ve gıda alanında öncü ve aynı zamanda da yerli-milli nitelikte önemli bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. İklimTrak Projesi sonuçlarının üniversitemizin tarım ve gıda alanında üstlendiği misyonuna da çok büyük değer katacağına Üniversite mensupları olarak inanmaktayız” şeklinde konuştu.
3 eğitim ve 3 çalıştay olmak üzere toplam 6 kez gerçekleştirilecek olan İklimTrak Platform Toplantıları, yaklaşık 700 önder çiftçinin arazi tahribatını dengeleme stratejileri konusunda bilgilendirileceği çiftçi eğitimleri ile devam edecek.
Tıklayınız ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...