Üniversitemizle Almanya Jena Friedrich-Schiller Üniversitesi Arasında Bilimsel İşbirliği Anlaşması İmzalandı
02-12-2011



Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, 1558 yılında kurulmuş olan Almanya’nın en köklü ve saygın Üniversitelerinden biri olarak kabul gören Friedrich Schiller Üniversitesi ile akademik bir işbirliği anlaşmasının imzalandığını ifade ederek, Friedrich Schiller Üniversitesinde görev almış ve günümüzde halen en önemli sosyal politikacılar arasında kabul gören Prof. Dr. Gerhard Kessler’i (1883-1963) anarak, Kessler’in Türkiye’de uzun yıllar çalışmalarda bulunduğunu anımsattı.

Nasyonal Sosyalistlerin 1933 yılında Almanya’da iktidara gelmesi ile ülkesini terk etmek zorunda kalan Kessler, İstanbul Üniversitesinde Sosyal Politika Kürsüsünü kurmuş, 1933 -1950 yılları arasında çok değerli çalışmaların altına imza atmıştır. Namık Kemal Üniversitesi ve Friedrich Schiller Üniversitesi, Türkiye’nin zamanında Alman bilim adamlarına sağladığı bu imkânın unutulmaması gerektiğinden hareketle, Türkiye’de ve Almanya’da sosyal politika alanında ortak çalışmaların yürütülmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Bu doğrultuda, Namık Kemal Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi Bölümü ile Friedrich-Schiller Üniversitesi Hukuk Fakültelerini kapsayan protokol, iki kurumun özellikle İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Uluslararası ve Avrupa Sosyal Politikaları alanında ortak araştırma projeleri ve eğitim programları geliştirmeyi, ortak kongre, sempozyum, konferanslar düzenlemeyi, karşılıklı bilim adamları ve öğrenciler arasında değişimi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

Protokolde ifade bulan hedeflerin gerçekleştirilmesi amacına yönelik olarak ilk etapta; Avusturya Linz Johannes Kepler Üniversitesinin de ortak olacağı bir proje kapsamında, Avrupa Birliği perspektifinin de dikkate alınacağı Bakım Sigortası alanında üç ülkenin vatandaşlarının yaşadıkları sorunlar ve bunların çözümlerine ilişkin hukuksal bir analizin yapılıp değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda her üç ülkede konu, disiplinler arası boyutta karşılaştırmalı olarak ele alınıp, farklı bilimsel toplantılar düzenlenecek, sonuçlar yasa koyuculara iletilip kamuoyu ile de paylaşılacaktır.   

>