Üniversitemizde “II. Abdülhamit Dönemi Tekirdağ Fotoğrafları Sergisi” Açıldı
17-10-2012



 “II. Abdülhamit Dönemi Tekirdağ Fotoğrafları Sergisi”, Üniversitemiz 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni kapsamında Rektörlük Binası Fuaye Salonu’nda düzenlenen tören ile açıldı.

            Serginin açış törenine Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Tekirdağ’da bulunan Kurum ve Kuruluşların temsilcileri, Öğretim Elemanları ve öğrenciler katıldı.

            Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yar.Doç. Dr.  Tevfik Sütçü,  Heyete sergiyi gezdirerek, fotoğraflar hakkında bilgi verdi. 

            Sultan II. Abdülhamit, 33 yıllık iktidarı döneminde Yıldız Sarayı’ndan pey ayrılmamasına karşın ABD’den Japonya’ya kadar dünyanın dört bir tarafındaki gelişmeleri yakından takip etti. Diplomasideki başarısı, gençliğinden itibaren merak duyduğu fotoğraf ve teknolojiyle alakalıydı. Sultan II. Abdülhamit bir fotoğraf tutkunuydu. Bu yöndeki teknik gelişmeleri yakından izliyor, dünyanın her neresinde olursa olsun yeni icatları Yıldız Sarayı’na getirtiyordu.  İktidarında işinin ehli fotoğrafçılara Osmanlı Coğrafyasını neredeyse karış karış fotoğraflattırdı. Ermeni Vichen, Kevrok ve Hovsep Kardeşlerin (Abdullah Freres adıyla bilinirler) yanı sıra Rum asıllı Vasilaki (Basile) Kargopolulo ve Fransız Pierre Louis Pierson gibi dönemin meşhur fotoğraf sanatçılarıyla çalışıyor, belirlediği konseptler çerçevesinde fotoğraf albümleri hazırlatıyordu. Albümlere girecek fotoğrafları kendi eliyle seçiyor, beğenmediği kadrajları yeniden çektiriyordu.  Kimi zaman askeri okulları, kimi zaman atları, kimi zaman da tarihi mekânları fotoğraflattırıyordu.  Bu kapsamda Sultan II. Abdülhamit, Osmanlı hükümdarı olarak tahta çıkışının 10., 20., 25., 30. Yıldönümlerinde, ülkesinin çeşitli vilayetlerinde cami, saat kulesi, çeşme, şadırvan gibi mimari eserlerin yapılmasını finanse etti. Tekirdağ Resimleri Albümü’nde daha çok bunların resmi açılışlarının fotoğrafları ağırlıkla yer almaktadır. Ayrıca Tekirdağ Resimleri sadece Tekirdağ merkezli değil, Malkara ve Çorlu çevresindeki çeşitli yerlerin de fotoğraflarında da yer vermektedir. 





>