Üniversitemizde “100. Yılında Balkanlar” Sempozyumu Tamamlandı
28-03-2013

Üniversitemiz ile Tarih Bilincinde Buluşmalar Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen “100. Yılında Balkanlar” sempozyumu tamamlandı.

Sempozyumun 2. Oturumu Üniversitemiz Malkara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan başkanlığında gerçekleşti.

İkinci oturumun ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. İbrahim Sofuoğlu, “Savaş Sonrası Bosna Neyi Yazıyor” konulu sunumunda Balkanları da vatanın bir parçası olarak görmek gerektiğini vurgulayarak, Balkanlarda Türklerin bıraktığı izler ile ilgili bilgi verdi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Kenar ise sunumunda “Balkan Savaşlarınının Sosyolojik Yüzü” konuları hakkındaki bilgilerini katılımcılar ile paylaştı. Doç. Dr. Nesrin Kenar, “Balkanlar, Doğu- Batı Blokları arasında rekabet alanı haline gelmesi, bu bölgenin stratejik öneminden kaynaklanmaktadır. Uluslar arası ilişkilerde devletler ulusal çıkarlarını gözetirler. Aynı dil, aynı ırk gibi kavramları çıkarlara ulaşmada araç olarak kullanırlar” dedi.

“Köprülü Örneğinde Tito Veles Balkanlarda Türk Eserlerinin Durumu” konulu sunumuyla İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul, Köprülü kazasında bulunan tarihi eserler ve bu eserlerin durumları hakkında bilgilendirdi.  Yrd. Doç. Dr. Kul, Balkanlarda kültür mirasımız olarak bulunan tarihi eserlerin içler acısı bir halde bulunduğunu ifade etti.

Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Şenler başkanlığında gerçekleşen sempozyumun 3. Oturumunun İlk konuşmacısı olarak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Araş. Gör. Eyüp Kul, “Üsküp’te Türk İzleri Üzerine Bir Tetkik” konusunu sundu. Araş. Gör. Kul, Üsküp şehrinin mimari ve yapı olarak Bursa ile büyük benzerlik gösterildiğini belirtti.  Arş. Gör. Kul, “Osmanlı’nın hüküm sürdüğü zamanlarda bıraktığı eserler, Üsküp’e önemli katkılar sağlamıştır. Bu noktada Osmanlı’nın bir parçası olarak değerlendirmek gereklidir” dedi.

Sempozyumun son konuşmacısı olarak Yazar Fikri Akyüz “Makedonya ve Selanik’in Cumhuriyet’in Kuruluşundaki Rolü” hakkındaki bilgilerini paylaştı.

Sempozyumu değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Üniversiteler bu tür sosyal faaliyetler düzenleyerek öğrencilerin ufkunu açmalı aynı zamanda halka da hizmet vermelidir. Bize bu ortamı sağlayan Namık Kemal Üniversitesi’ne teşekkür ederiz” dedi.

Sempozyumun sonunda konuşmacı olarak katılanlara plaket takdim edildi.