Üniversitemizde “1. Florasan İn Situ Hibridizasyon Tekniği ve Bitkilerde Kullanım Alanları” Eğitimi Düzenlendi
11-08-2014



Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi (NAKSEM), Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Tuna tarafından 4-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen “1. Florasan İn Situ Hibridizasyon Tekniği ve Bitkilerde Kullanım Alanları” konulu 40 saatlik uygulamalı bir eğitim programı düzenledi.

Eğitim programına bitki Moleküler Sitogenetiği konusuna yaptığı katkılar nedeniyle dünyada otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Robert Hasterok (Polonya) da misafir öğretim üyesi olarak katılarak teorik ve uygulamalı dersler verdi.

Eğitim programına İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Araştırma Enstitülerinden toplam 15 genç öğretim üyesi ve araştırıcı katıldı.

Katılımcılar yöntemin ülkemizde bitkiler üzerinde uygulanabildiği tek yer olan Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bitki Genetiği ve Sitogenetiği laboratuarında teorik dersler yanında uygulama yapma imkanı da elde ederek ilk defa rDNA genlerinin Dactylis glomerata mitoz kromozomları üzerindeki lokasyonlarını belirlemişlerdir.

Aşağıdaki şekil  rDNA genlerinin (25S kırmızı, 5S yeşil) Dactylis glomerata mitoz kromozomları üzerindeki lokasyonlarını göstermektedir (image kurs süresince yapılan uygulamada elde edilmiştir).

Eğitim programının sonunda katılımcılara düzenlenen tören ile sertifikaları takdim edildi.

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>