Üniversitemizde Tekirdağ’ın Düşman İşgali’nden Kurtuluşu Dolayısıyla Panel Düzenlendi
13-11-2012



 Düşman İşgali’nden Kurtuluşu’nun 90’ıncı Yılında Tekirdağ Anma Programı kapsamında Üniversitemiz Piramit Salon’da Panel düzenlendi.

            Panele Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Levent Gündoğdu, Panel Yöneticisi ve Panelist olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacı Veli Aydın ile Fen Edebiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk, Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, “Türk Kültür Tarihinde Tekirdağ’ın Yeri” konulu paneli sundu. Yrd. Doç. Dr. Sütçü, Tekirdağ’ın tarihçesi hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç Dr. Sütçü: “Tekirdağ’ın 13 Kasım 1922 tarihinde kurtulmasının ardından 15 Ekim 1923 yılında vilayet olarak kabul edilmiştir. Bağımsızlık, eşitlik, hürriyet gibi kavramlarım kullanarak bu günkü devletimizin şekillenmesini sağlayan görüşlerin sahibi olan Namık Kemal, Tekirdağ’da doğmuştur. Atatürk Harf İnkılâbı’nın ilk adımını Tekirdağ’da gerçekleştirmiştir. Namık Kemal daha öncesinde eski harflerin zorluğundan kaynaklı bir takım sıkıntıları sık sık yazılarında dile getirmiştir” dedi.

            Panele Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacı Veli Aydın  “Atatürk ve Tekirdağ” konusuyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Aydın, Atatürk’ün hayatında Tekirdağ’ın önemine dikkat çekerek, “Mustafa Kemal ilk ziyaretini 19.uncu Filo’nun örgütlenmesi sırasında yaptı. 57. Alay için askerler topladı, Tekirdağ’ın sokaklarında şadırvan kahvelerinde halk ile görüştü. Halkın çabası kendisini çok etkilemiştir. Atatürk’ün ikinci ziyareti ise 1928 yılında gerçekleşmiştir. Atatürk ve Heyeti bir gece Dolmabahçe’de gerçekleşen bir toplantının ardından Ertuğrul Yatı’yla birlikte Tekirdağ’a gelirler orada Tekirdağ Valisi tarafından demir iskelede karşılanır. Derhal vilayete giderler kısa bir konuşmanın ardından kara tahta getirilir ve Harf İnkılâbı’nın temeli atılır” dedi.

            Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk, Panele “Milli Mücadelede Tekirdağ” konuşmasıyla devam etti. Yrd. Doç Dr. Ertürk, tarihin ilk dönemlerinden itibaren konum olarak oldukça avantajlı bir bölgede bulunan Tekirdağ’ın Milli Mücadele Dönemi’ne de katkısını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Ertürk, “Osmanlı Dönemi’nde de daha sonraki Çanakkale Savaşları’nda da Milli Mücadele Dönemi’nde de Tekirdağ çok önemli bir lojistik merkez olmuştur. Osmanlı Merkezi’nin muhafazası, Çanakkale Savaşı’nda yaralananların Tekirdağ’daki hastanelere ulaştırılması konusunda oldukça önemi büyüktür. 57. Alay Tekirdağ’dan hareket etmiş ve savaşın dönüm noktasını oluşturmuştur” dedi.

            Panelin ardından Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü’ye Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Yrd. Doç Dr. Hacı Veli Aydın’a Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Yrd. Doç Dr. Volkan Ertürk’e Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Levent Gündoğdu teşekkür plaketlerini verdi.





>