Üniversitemizde Dünya İstatistik Günü Etkinliği
21-10-2015



Üniversitemizde Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü işbirliği ile “Dünya İstatistik Günü” etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Çetin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Çağrı Yıldırım, Ekonometri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah İsmail Çevik, TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi, Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumlusu Fevzi Günder, Fiyat İstatistikleri Takım Sorumlusu Vedat Can, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi personeli, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal Dünya İstatistik Günü dolayısıyla böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden memnuniyetini dile getirerek istatistiğin anlamı, günümüz kullanımı, kaliteli ve doğru istatistik ve verilerin önemi ve etkileri hakkında açıklamada bulundu.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. M. İhsan Soysal’dan sonra konuşan TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi ise,  TÜİK’in tanıtımından ziyade daha iyi veri daha iyi yaşam ilkesi çerçevesinde AB’nin bazı ülkelerinin ekonomik krize girmelerinde doğru veri ve istatistiklerin tutulmaması ve gizlenmesinin önemine değindi. Çelebi, TÜİK’in kaliteli ve doğru veriyi üretmesinde idari kayıtların rolünün arttırılması, bilişim teknolojilerinden daha etkin yararlanılması, istatistiklerin koordinasyonu ve denetiminin hayati fonksiyon göreceğini ifade etti.

Etkinliğin ilk sunumunu yapan TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumlusu Fevzi Günder, TÜİK’in tanıtımı, bilgi ve verilere nasıl erişilir konulu sunumunda TÜİK’in genel bir tarihçesi, organizasyonel yapısı, istatistik üretim süreci, veri kaynakları, verilerin derlenmesi ve işlenmesi üzerinde durdu.

Etkinliğin ikinci sunumunda da TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Fiyat İstatistikleri Takım Sorumlusu Vedat Can, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nedir, tarihçesi, başta enflasyon oranının belirlenmesi olmak üzere kullanım alanları, hesaplama yöntemleri, TÜFE tüketici sepetinin oluşturulması, sepette kullanılan mal ve hizmetlerin nasıl ağırlıklandırıldığı, kalite kontrol aşaması ve TÜFE rakamlarının ilanı konularında açıklamada bulundu.

Etkinlikte son olarak Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah İsmail Çevik, “Günümüzde İstatistik” konulu sunumunda her beş yılda bir kutlanan Dünya İstatistik Gününün üniversitemizde kutlanmasının ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayarak sübjektif yargılardan kurtulabilmek için doğru ve kaliteli istatistiğe ihtiyaç vardır. İstatistik sadece geçmişi değerlendirmekle kalmaz gelecek ile ilgili öngörüler yapma imkânı sunar. Çevik ayrıca Big Data ve Nowcastin (Şimdiöngörü) kavramlarının istatistikte önemli bir çığır açacağını vurguladı.

“Dünya İstatistik Günü” etkinliği, katılımcılara günün anısına teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>