Üniversitemizde Bilgisayar Kontrollü Permeabilite Cihazı Geliştirildi
12-07-2011



 Toprağın fiziksel durumu hakkında bilgi veren, başta erozyon kontrolü ve sulama olmak üzere birçok alanda kullanılan bilgisayar kontrollü otomatik permeabilite cihazı, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı’nın Laboratuvarı’nda tanıtıldı.

Bilgisayar kontrollü otomatik permeabilite cihazı tanıtımına üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İhsan Soysal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. M. Turgut Sağlam, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokul Müdürü Doç.Dr. İsmail Yılmaz, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Mekanik olarak elle kontrol edilen permeabilite cihazını, proje yürütücülüğünü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. M. Turgut Sağlam’ın yaptığı “Permeabilite Toprak Su Geçirgenliği Bilgisayar Kontrollü Ölçüm Cihazı” adlı projeyi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı’nda Arş.Gör Hüseyin Sarı’nın geliştirmesiyle bilgisayar kontrollü ve otomatik hale getirildi.

Bilgisayar kontrollü otomatik permabilite cihazının yazılım ve mekanik kısımlarına Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı öğrencileri Çağrı Köprülü ve Sercan Tek’in katkı sağlamasıyla dünyada mekanik olarak çalışan permeabilite cihazlarının dışında ilk defa olarak otomatik olarak çalışan ve bilgisayar tarafında kontrol edilen bir permeabilite cihazı geliştirildi.

Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Arş.Gör. Hüseyin Sarı, toprağın fiziksel durumu hakkında bilgi veren, başta erozyon kontrolü ve sulama olmak üzere birçok amaçla kullanılan permeabilite cihazının eskiden elle kontrol edildiğini, ancak yaptığımız çalışmalar sonucunda bilgisayar kontrollü otomatik hale getirilen permeabilite cihazın, eskiden yaklaşık 72 saat süren toprak geçirgenliği analizinde klasik sistemde düzeneğin sürekli yerinde ve belli saatlerde takibi gerekirken, bu sistemde evden veya başka bir yerden istenilen her an sistemin kontrol edilip takibinin yapılabildiğini ifade etti. Ayrıca geliştirdikleri permeabilite cihazının özelliklerini anlatan Arş.Gör. Hüseyin Sarı, iki kamera ile istenilen anda sistemin gözlenebildiğini, toprağın tekstür durumuna göre 3 zaman diliminde (15 dakika, 30 dakika ve 1 saat) ölçüm yaptığını, sisteme yerleştirilen 10 adet toprak örneği bölmesine hem bozulmuş ve hem de bozulmamış toprak örnekleri yerleştirilebildiğini, sistemde kullanılan valfler yardımıyla suya yön verilip suyun elektronik teraziler üzerinden geçmesine izin verildiğini ve terazi üzerine gelen su miktarının anında bilgisayarda görütülenerek ve sisteme kaydedildiğini anlattı.

Proje Yürütücüsü Prof.Dr. M. Turgut Sağlam, mekanik olarak kullanılan bu cihazı modernize edip bilgisayar kontrollü otomatik hale getirerek, hem zamandan tasarruf ettiklerini hem de sıfır hatayla toprağı analiz ettiğini söyledi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da, yapılan bu cihazın mekanik çalışanını Ankara’da Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nde gördüğünü, ancak bu şekilde bilgisayar kontrollü otomatik çalışan permeabilite cihazının ilk defa üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından yapılmasının gurur verici olduğunu ifade etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, yeni kurulan bir üniversite olarak bu tür cihazlar üretmemizin üniversitemiz açısından önemli olduğunu, eğitimde kaliteyi arttırmak için gerekli altyapı çalışmalarına bundan sonra daha da önem vereceklerini ve gerekli laboratuvarların en kısa zaman da daha da geliştirilip, yenilerinin kurulacağını söyledi.

Bilgisayarlı kontrollü otomatik permeabilite cihazının tanıtımından sonra, projeyi geliştiren Arş.Gör. Hüseyin Sarı’ya üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, Teknik Bilimleri Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı öğrencisi Çağrı Köprülü’ye Rektör Yardımcısı Prof.Dr. M. İhsan Soysal ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı öğrencisi Sercan Tek’e Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu birer plaket verdiler.





>