Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi A Habere Konuk Oldu
14-04-2021

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, A Haber’in canlı yayınına konuk olarak “KOAH hastalarının daha rahat nefes alıp, vermelerini sağlamak için akciğere takılan valf sistemi” hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık değeri 10 bin Euro olan cihazın şu anda devletin desteğiyle birlikte Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde ücretsiz olarak hizmet verdiğini kaydeden Doç. Dr.  Nejat ALTINTAŞ cihazı anlatarak bilgi verdi.  Başhekim Doç. Dr.  Nejat ALTINTAŞ “İki çeşit KOAH türü var. Birincisi bronşitik dediğimiz bol balgamla ve öksürükle giden tipi, diğeri ise akciğerin içinde balonlar oluşturan tıpta amfizem dediğimiz türü. Akciğerin bir kısmında balon oluştuğu zaman diğer tarafın da çalışmasını engelliyor. Bu balonun ağzında vücudun kendi kendine oluşturduğu bir kapak var. Bu kapağın özelliği içeriye doğru havayı alıyor. Ama geriye doğru havayı vermiyor. Bizim yaptığımız ise akciğerin içerisine bir çeşit kapak takıyoruz. Bunun adına da valf diyoruz. Valf tedavisi ile içerideki şişmiş havayı dışarıya veriyor, dışarıdan içeriye hava almadığı için bu bölgeyi söndürüyorsunuz. KOAH hastaları 300-500metre yürüyemiyorlar. Biz bu tedaviyi uyguladıktan sonra 1km-2 km rahat yürümeye başlıyorlar. Bu sistemi Türkiye’de bir devlet üniversitesine getirmiş olmamız ve bununla birlikte hastalardan herhangi bir fark dahi almaksızın ücretsiz olarak uyguluyor olmamız oldukça mutluluk verici. Siirt’ten, Batman’dan Adana’dan ve Türkiye’nin hemen her bölgesinden hasta buraya geliyor; bunun yanında yurt dışındaki hastalar da Üniversitemizin hastanesini tercih ediyor.” dedi.