Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” Mesajı
30-06-2021

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, kendi denizlerimizdeki hâkimiyetimizin dünyaya ilanı niteliğindedir. Bu kanun ile yabancı devletlerin mavi vatandaki ticarette hâkimiyetleri son bulmuştur. Bu haktan yalnızca yurttaşlarımızın yararlanması, millî ekonomiye çok önemli katkılar sağlamaktadır. Deniz ticaretinin dünya ticarî faaliyetleri ve ulaşımındaki payı çok büyüktür ve bu pay gittikçe artmaktadır. Avrupa’nın en büyük konteyner limanını bünyesinde barındıran ve bir liman kenti olan Tekirdağ, denizlerin kıymetini biliyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak da aynı bilinçle Denizcilik Meslek Yüksekokulumuzu kurduk. Çalışmalarımız tamamlanınca öğrencilerimizi de kabul edeceğiz. Ayrıca müsilaj sorununun gündemdeki yerini bırakmadığı şu günlerde, denizlerin korunması da Denizcilik için önemli bir meseledir. Çünkü denizlerimiz, balıkçılarımızın ekmek teknesi, turizm için bir fırsat, biz Tekirdağlılar gibi denize kıyısı olan şehirlerde yaşayanlar için ise hayat demektir. Denizlerimizi temiz tutmanın bir vatanseverlik görevi olduğunu hatırlatarak, Mavi Vatandaki egemenlik haklarımızın korunması için mücadele veren herkese şükranlarımı sunuyor; tüm denizcilerimizin ve Aziz Milletimizin ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.

Prof. Dr. Mümin ŞAHİN

Rektör