Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in ’Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın Kuruluşunun 75. Yılı ve 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’ Dolayısıyla Mesajı
24-10-2020



Değişen dünyamızda günden güne artan ve kompleks bir hal alan risk ve tehditlerle başa çıkılabilmesi için en geçerli yöntem etkin uluslararası işbirliğidir. Bu husus, uluslararası toplumun tüm üyelerini bir araya getiren Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı’nı, çatışmaların önlenmesinden çatışma sonrası yeniden imara, terörizmle mücadeleden kitle imha silahlarının yayılmasının engellenmesine, açlık ve yoksullukla savaşımdan çevrenin korunmasına kadar son derece geniş bir yelpazede ortak çabalar, kararlar ve çalışmalar için en evrensel ve en meşru platform haline getirmektedir.

Bununla Birlikte BM Örgütünün hareket kabiliyeti, üye devletlerinin siyasi iradesiyle sınırlıdır. Eksiklerine ve hatalı kararlarına karşın yarınlarımız için, gelecek kuşaklarımız için BM’nin varlığı önemlidir. Bu nedenle uluslararası toplumun BM’den çok daha fazla ve çok daha yüksek beklentileri bulunmaktadır. BM teşkilatının daha etkin, daha şeffaf ve daha adil bir yapıya kavuşturulmasına yönelik reform çabaları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ‘Dünya Beşten Büyüktür’ ifadesiyle belirttiği gibi ülkemiz tarafından da kuvvetle desteklenmektedir.

Türkiye olarak, kurallara dayalı etkin bir uluslararası işbirliği sistemini oluşturan BM'i ve temsil ettiği değerleri savunmaktayız. Ülkemiz, kurucu üyeleri arasında yer aldığı BM'nin barışı koruma operasyonlarına Kore Savaşından bu yana düzenli katkı sağlamaktadır. Ayrıca ülkemizin BM çatısı altında en etkin rol oynadığı konuların başında insani meseleler bulunuyor. Suriye kaynaklı düzensiz göç krizinde son on yılda yaşananlar gösterdi ki uluslararası toplumun vicdanı olduk. Ayrıca bu yıl Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Büyükelçi Volkan BOZKIR, Genel Kurul'da 178 ülkenin desteğini alarak Türkiye'den BM Genel Kurulu Başkanlığına seçilen ilk isim olarak tarihe geçmiştir.

Birleşmiş Milletler Teşkilatının faaliyetlerinin uluslararası barış ve huzura hizmet etmeyi sürdüreceği inancıyla, BM çatısı altında insanlığın istikrar ve refahı için çaba harcayan herkese ülkem ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyor, kuruluşunun 75. yılını ve 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü tebrik ediyorum.

                                                                                                                                                                                    Prof. Dr. Mümin ŞAHİN

                                                                                                                                                                                                 Rektör

 

 

 

 

 





>