Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in ‘Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’ Kutlama Mesajı
21-12-2021

Türkiye, Makedonya’nın bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından dostluk elini uzatan ilk ülke olmuştur. Kuzey Makedonya Türk toplumu da Türkiye ile Makedonya arasındaki geleneksel, dostluğun ve ilişkilerin güçlü bir halkasını teşkil etmektedir. Türk dili ise köklü geçmişi ve Balkanlar dâhil konuşulduğu coğrafyaların ve kültürlerin çeşitliliği dolayısıyla bugünlere zenginleşerek gelmiştir. Tarihin seyri içinde Balkan coğrafyasına kök salan Türk kültürünün ve Türk dilinin günümüzde Makedonya’da hala canlı olması gurur vericidir. Bu sayede Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkiler, dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de başta güzel Türkçemiz olmak üzere ortak kültür mirasımızdan kuvvet almaya devam edecektir. 2006 yılında Makedonya devleti tüm vatandaşları için eşit bir toplum inşa etme çabası ile mensubu olan bütün milletlerin kendine bir gün seçmesini önerdi; o günü kendi milli bayramları olarak kutlayacaklardı. Bunun üzerine 21 Aralık tarihi, 2007 yılından itibaren Makedonya Türklerinin resmi ve milli bayramı olarak kutlanıyor. Soydaşlarımızın bu Milli Bayram sevincini onlarla beraber Makedonya’da yaşamanın heyecanı ve kıvancı ile tüm Makedonya Türklerinin ‘21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım.

Prof. Dr. Mümin ŞAHİN