Northstar Innovation’un Gıdahattı Dergisi desteği ile düzenlediği “İnovasyon Projeleri Yarışması”nda Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü 2012 yılı lisans mezunu Zeynep Bakkaloğlu birincilik ödülü, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Aşkım Nur Yılmaz da üçüncülük ödülü aldı.
Yıldız Holding'in inovasyon şirketi Northstar'ın, üniversite-kamu-sanayi işbirliğini güçlendirmek ve bilimsel projeleri ticari değere dönüştürmek için Gıdahattı dergisi desteği ile başlattığı “İnovasyon Projeleri Yarışması – Baş Döndüren Fikirler 2012” nin ödül töreni, 17 Ocak Perşembe akşamı İstanbul Sheraton Maslak Otel’de yapıldı. Ödül törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ve Yıldız Holding Global İnovasyon Grubu Başkanı Bilal Kaafarani ve üniversite, sanayi ve kamu kurumlarının önde gelen diğer temsilcileri katıldı.
Gıda güvenliğine, çevre korumaya, tüketici memnuniyetine, ticaretin gelişmesine sürdürülebilirlik ekseninde katkıda bulunabilecek özgün fikirlerin önünü açacak inovasyonu ve üniversite-kamu-sanayi etkileşimini teşvik etmeyi amaçlayan yarışma öncesi, 4 şehirde, 19 üniversitede toplantılar yapıldı. Hazırlanan web sitesi 900 binden fazla tık alarak 35.500 ziyaretçiye ulaştı. Siteye 60.000’den fazla e-posta gönderildi. Yarışmaya, 19 şehir ve 53 üniversiteden 100’den fazla proje başvurdu. Yeni Proses/Gıda Teknolojisi, Yeni Ambalaj/Ambalajlı Gıda olmak üzere iki kategoride yenilikçi projeleri değerlendiren seçici kurul başvuran 100’den fazla projeyi 12’ye indirdi.
Çeşitli üniversitelerden başvuruların olduğu yarışmada, Bilimsel Seçici Kurul’un, 20-21 Aralık 2012 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdiği toplantısında finale kalan 12 proje, Başkanlığını Prof. Dr. Aziz Ekşi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’nun yaptığı yarışma jürisinin önüne çıktı. Üniversite, sanayi ve kamu kurumlarının önde gelen temsilcilerinden oluşan jüri, zorlu bir maratonun ardından ödül almaya hak kazanan projeler ile jüri özel ödülünün sahiplerini belirledi.
Yarışmada birincilik ödüllerini; Yeni Proses/Gıda Teknolojisi Kategorisi'nde ODTÜ'den İlkem Demirkesen Mert alırken, Yeni Ambalaj/Ambalajlı Gıda Kategorisi'nde de Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü 2012 yılı lisans mezunu, İstanbul Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Zeynep Bakkaloğlu aldı. Zeynep Bakkaloğlu’nun, aynı zamanda Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü’ndeki lisans eğitiminde, 2011-2012 eğitim öğretim yılında aldığı “Gıda Sanayinde Yeni Gelişmeler” dersinde hazırladığı çalışma olan “Görme Engelliler için Ambalaj Tasarımları” projesi, Üniversite, sanayi ve kamu kurumlarının önde gelen temsilcilerinden oluşan jürinin büyük beğenisini kazandı. Proje ile görme engellilerin alışverişteki zorluklarını en aza indirmek için gıda ambalajı tasarımı amaçlandığı belirtildi. Gıdanın üretim tarihi ve yeri, son tüketim tarihi, gıdanın besin ve enerji değerleri, içeriği, markası ve gramajı hakkındaki bilgileri görme engelli tüketicilere sunan ambalaj tasarımlarıyla, görme engellilerin hem market raflarındaki ürünü sorunsuz bir şekilde tanıyarak alması, hem de kullanırken zorluk çekmemesi sağlanacak. Yapılan anketler sonucu mevcut ihtiyaç olduğu saptanarak geliştirilen bu proje, görme engelliler tarafından da %90’lara varan oranda, pozitif bir tepkiyle karşılandı.
Yarışmada Ödül alan diğer proje sahipleri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans veya doktora çalışmalarını sunan lisansüstü öğrenciler olurken, Yeni Ambalaj / Ambalajlı Gıda Kategorisinde üçüncülük ödülünü alan Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Aşkım Nur Yılmaz da ödül alan proje sahipleri arasındaki tek lisans öğrencisi olarak dikkat çekti. 4. Sınıf öğrencimiz Aşkım Nur Yılmaz “QR Code- Ambalaj” isimli projesinde, Türkçeye “Hızlı yanıt kodu” olarak çevrilen ve Mobil cihazların kameralarıyla okutulabilen iki boyutlu özel matriks barkod olan QR-Code Uygulamasının, gıda ambalajında kullanımını amaçlamış. Gıda ambalajına yerleştirilmesi planlanan QR kod ile akıllı telefonlar ve pek çok teknolojik cihazdan yararlanarak hammadde temini, üretim aşamaları, içindekiler, kalori tablosu ve sağlık uyarıları gibi bilgilerin vurgulandığı maksimum 1 dakikalık video ile tüketicilerin bilgilendirilmesi planlanmış. Gıda maddelerinin etiket bilgilerinin hafızalarda kalıcılığını arttırmak için QR-Code ve video uygulamasından yararlanılarak; bu uygulamanın yer aldığı ürüne olan güven ve ürüne olan talebin artması hedeflendiği bildirildi.
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi 1992-1995 Dönemi Dekanı ve Tarla Bitkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ALTIN'ın eşi, Teknik Bilim...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız ...