Üniversitemiz, AGREEN Projesi’nin Deneme Alanı Uygulama Ziyaretlerine ve Yönetim Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı
01-08-2022



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Karadeniz Havzası Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında sürdürülen Avrupa Birliği destekli AGREEN “Cross-border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin” (Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı, Yeşil Tarım için Sınırötesi Ortaklık) Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı ve Deneme Alanı Uygulama Ziyaretine ev sahipliği yaptı.

Karadeniz Havzası ülkelerinde iklime duyarlı tarım modellerinin ve ortak marka stratejisinin geliştirildiği AGREEN Projesi’nin 2. Deneme Alanı Uygulama Ziyareti için iklim-akıllı modellemeleri gerçekleştiren uzmanlar Tekirdağ’da bir araya geldi. Türkiye, Bulgaristan ve Gürcistan’da eş zamanlı olarak yürütülen ürün denemelerinin izlendiği uygulama ziyaretleri her ülkede tüm ortakların katılımıyla gerçekleşiyor. Uygulama ziyaretlerinin ilkine Haziran ayında ev sahipliği yapan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, bu kez Proje Yürütme Kurulu ve Uygulama Topluluğu Toplantısı ile Uygulama Ziyaretini bir arada düzenleyerek uluslararası uzmanları yerel paydaşlarla buluşturdu.

Üç gün süren etkinliğin birince gününde, AGREEN Yürütme Kurulu üyeleri toplantı için Des Otel’de bir araya gelerek proje yönetim çalışmalarını değerlendirdi. Üniversitemiz Proje Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Tolga ERDEM’in açılışını yaptığı hibrit toplantı, AGREEN Projesi Genel Koordinatörü Violeta Dimitrova NADANYEVA’nın yürüttüğü oturumla devam etti.

İkinci oturumda, AGREEN Uygulama Topluluğu Çalıştayı gerçekleştirildi. Altı ülkedeki proje ortaklarından Topluluk Koordinatörlerinin ve uzmanların bir araya geldiği oturumu, Üniversitemiz adına, AGREEN COP Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Duygu DOĞAN yönetti. Bu bölümde uluslararası proje faaliyetleri ve pilot girişimcilik eğitimlerinin planlamaları gözden geçirildi. Etkinliğin ikinci günü Türkiye, Bulgaristan ve Gürcistan’daki modelleme uzmanlarının sunumları ile başladı. Daha sonra Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ziyaret edilerek, yerinde izleme faaliyeti gerçekleştirildi. Projenin ayçiçeği ve ceviz denemeleri uluslararası uzmanlar tarafından incelendi. AGREEN Modelleme Uzmanı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet ŞENER tarafından denemelerin teknik detayları açıklandı.

Etkinliğin üçüncü gününde, Trakya’daki organik tarım ve iklime duyarlı tarımsal uygulamalara örnek olarak Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ne bir ziyaret düzenlendi. Burada yetiştirilen bitki türleri incelenerek üretim kapasiteleri hakkında bilgiler alındı.

Avrupa Birliği fonları ile desteklenen AGREEN Projesi; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Gürcistan ve Ermenistan’dan üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının işbirliğinde sürdürülmektedir.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16




>