Üniversite Ve İş Dünyası “İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği’ni Tartışıyor” Sempozyumu Gerçekleştirildi
04-03-2014



Üniversitemiz, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ve Tekirdağ Tabip Odası iş birliğinde düzenlenen “Üniversite ve İş dünyası İşçi Sağlığı ve iş Güvenliğini Tartışıyor” konulu sempozyum, 01 – 02 Mart 2014 tarihleri arasında Çorlu Silverside Hotel’de gerçekleştirildi.

 Sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Tekirdağ Süleymanpaşa Jandarma Komutanı Ömer Faruk Keleş, Çorlu İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tolga Çemlek ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aysun Ünal ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Adıgüzeloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Sekreteri Hülya Perin yaptı.

Açılış konuşmasının ardından Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Adıgüzeloğlu, sempozyum hakkında bilgilendirme de bulundu. “İşçi sağlığı ve güvenliği bir takım oyunudur” diyen Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Adıgüzeloğlu, “Tüm oyuncuların üstün performansla hakkını vererek oynaması durumunda başarıya ulaşmak mümkündür.  Amacımız iş kazalarını en aza indirmek ve meslek hastalıklarını sıfırlamaktır. Ülkemiz Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisidir. Bu övünülecek bir durum ancak iş sağlığı ve güvenliği konusunda diğer ülkelerle kendimizi karşılaştırdığımızda onların çok gerisindeyiz. Bu sempozyumda, yapacağınız değerlendirmelerin iş kazası ve meslek hastalıklarını en alt seviyeye indirecek olan işçi sağlığı ve iş güvenliği bilincinin daha da gelişmesine katkıda bulunmasını temenni ederim” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında  “Bizler çok verimli ve iş potansiyeli yüksek bir yerde bulunuyoruz fakat bu potansiyeli çok iyi değerlendiremiyoruz. Namık Kemal Üniversitesi olarak sanayicilerle birlikte büyük projelere imza atabiliriz. Son yıllarda sektörle ve mesleklerle ilgili olarak eğitimler üzerinde duruyoruz. Sayısı 15′i bulan sanayiciler ile anlaştık. Öğrenci arkadaşlarımız haftanın belirli günlerinde teorik dersler alıyorlar. Diğer günler ise belirli iş yerlerinde çalışıyorlar. Buradaki sempozyum bu faaliyetlerden bir tanesi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği sempozyumu bu konuda çok yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ana tema olarak insan sağlığının ele alındığı sempozyum hakkında konuşan Prof. Dr. Aysun Ünal, “Özellikle bölgemizde faaliyet gösteren deri ve giyim sanayindeki iş sağlığı ve güvenliği konularından yola çıktık. Sempozyum komitesi olarak çok farklı meslek gruplarını ziyaret ettik ve bazı konular hakkında tartışmalara girdik. Sempozyumda; İşveren, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimleri, akademisyenler ve hukukçular bulunuyor. Her meslek gurubunu ilgilendireceği için birçok farklı meslek grubundan katılımcıyı buraya çağırdık. Bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz” dedi.

Sempozyumun devamında Özgür Sönmez, İş Güvenliği Uzmanı gözüyle deri ve tekstil alanındaki da değişmelerden bahsederken Celal Öğücü, iş veren gözüyle değişmeler hakkında açıklamalar yaptı.  Öte yandan Prof. Dr. Alpay Hekimler, Öğr. Gör. Metin Taşkın ve Doç. Dr. Ferruh Ayoğlu (Bülent Ecevit Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı), “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Taraf ve Sorumluluklar” konularında geniş bilgiler verdiler. Sunumlar şeklinde devam eden sempozyumda, Dr. Celal Emiroğlu ve Ahmet Barış Göçmez, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı konularında katılımcıları bilgilendirdi. Sempozyumun ikinci kısmında ise Hukuki açıdan sorumluluklar ile cezai sorumluluklar konuları hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı ve Dr. Yücel Ayaz’ın moderatörlüğünü yaptığı sempozyumun ikinci kısmında Avukat Umut Sönmez, Mustafa Güler ve Muhsin Koçak, İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı’nın cezai ve hukuksal sorumluluklarından bahsetti. Üniversite ve İş Dünyası “İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği’ni Tartışıyor Sempozyumu’nun son bölümünde Moderatörlüğünü Prof. Dr. Alp Ergör ve Şakir Sönmez’in yaptığı İşçi Sağlığı’nın korunması ve iş güvenliğinin sağlanmasında neler yapılmalı? konuları hakkında Öğr. Gör. Metin Taşkın, Tekirdağ Süleymanpaşa Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ömer Faruk Keleş,  Dr. Oktay Ertan ayrıntılı bilgilendirme yaparak katılımcılarla birlikte istişarede bulundu. Soru- cevap şeklinde geçen sempozyumun ilk günü fikir alış – verişi ile birlikte sona erdi. Sempozyumun ikinci gününde Ergonomi, Solunum ve Fonksiyon Testleri Değerlendirmesi, Risk Analiz Kursu, Kimyasal Maddelerle Çalışma ve Kimyasal Risk Analizi eğitimleri verildi.

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>