Öğretim Üyemiz ve Doktora Öğrencimizin Patent Başarısı
01-12-2022



NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Fatma GÖKTEPE’nin yürütücülüğünde tamamlanmış bulunan TÜBİTAK 1001 projesi ile danışmanlığında yürütülen doktora tezi kapsamında geliştirilen “Elektro Lif Çekimi ile Mono veya Multikomponent (Tek veya Çok Bileşenli) Nanolif İplik Eğirme Cihazı” başlıklı başvuru, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değerlendirilmiş ve 21.09.2022 tarihli Resmi Patent Bülteni’nde yayımlanarak patent belgesi almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’de ilk defa geliştirilen nanolif iplik eğirme sistemine ait olan patentte Prof. Dr. Fatma Göktepe ile Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı doktora mezunu Beyza BUZOL MÜLAYİM buluş sahibi olarak yer almaktadır.

Günümüzde polimer çözeltilerden nanoliflerin üretiminde elektro lif çekim (electrospinning) yöntemi yaygın olarak kullanılmakta, ancak söz konusu uygulamalarda lifler dokusuz bir yüzey halinde elde edilebilmektedir. Patentte yer alan yöntem kullanılarak, bugüne kadar tülbent formunda (dokusuz yüzey) elde edilen nanolifler büküm verilerek bir araya getirilmekte ve kesintisiz iplik halinde eğrilebilmektedir. Böylelikle elektro lif çekimininde kullanılan tüm polimerler kullanılarak tek veya çok bileşenli nanolifli ipliklerin üretilebildiği söz konusu sistemle nanoliflerin dokuma veya örme kumaş formuna dönüştürülerek mukavim aynı zamanda esnek yüzeylerin elde edilebilmesi mümkün olmaktadır.

 





>