Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ’ın “Düşsel” İsimli “Zamansız Giysilerde Shibori” Konulu Kişisel Sergisi Tekirdağ NKÜ’de Açıldı
28-06-2024



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ'ın eserlerinin yer aldığı "Düşsel" isimli, "Zamansız Giysilerde Shibori" konulu kişisel sergisi açıldı.

Rektörlük TNKÜ Sergi Salonunda gerçekleşen serginin açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Gökmen KANTAR, Çorlu MYO Müdürü Doç. Dr. Abdullah YİNANÇ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Faruk AÇIKGÖZ, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Serginin açılışında Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ bir konuşma gerçekleştirdi. Sergi sahibi Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ ise konuşmasında Shibori tekniği ile ilgili bilgi verdi ve “Shibori, boyama işlemi yapılmadan önce kumaşın çeşitli yöntemlerle katlanması, bağlanması, iplikle dikilmesi, sıkıştırılması ve bükülmesi sonucunda uygulanan Japon boyama sanatıdır. Güneydoğu Asya'da uygulanan rezerve boyama tekniklerinden shibori, tekstil tasarımı için ilgi odağı haline gelmiştir. Japonya'da kumaş süsleme ve desenlendirme yollarından biridir. Shibori, kumaşın renklendirilmesi ve desenlendirilmesinin yanı sıra kumaş yüzeyinin üç boyutlu bir görünüme sahip olmasını da sağlamaktadır. Shibori tekniği, kumaş boyamasında tek seferlik sonuçlarla ve biricik olması ile kendini tüm dünyaya kabul ettirmiştir” dedi.

Sergide, son zamanlarda giyim ve aksesuar ürünlerindeki kullanımı tekstil sanatçıları arasında popülerliğini artıran Shibori yöntemi esas alınarak katlama, bağlama, dikiş işlemleri ile yapılan on yedi adet kumaş tasarım çalışması yer alıyor. Ayrıca sergide yer alan eserlerde, pamuklu el dokuması kumaşlar üzerinde kök boyalarla üç boyutluluk ve renk geçişleri gerçekleştirilmiş. Kumaşlar ise giysi formuna dönüştürülerek, giysilerde el dikiş teknikleri ile soyut kadın yüzleri işlenmiş.

Eserlerinde soyut çalışmaya yer vermesinin nedenini, duyguları ve içsel deneyimleri ifade etmeyi, spontane ve deneysel bir yaklaşımla giysilere estetik ruh kazandırmayı amaçladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Dilber YILDIZ, “İçten gelen hissiyat ve yaratıcılıkla renk, çizgi, şekil, form ve kompozisyon gibi görsel unsurlar kullanarak tualim kumaşım, kalemim de iğne iplik oldu” şeklinde konuştu.

Pamuklu el dokumalarının kullanımı ve kumaşların doğal boyalarla boyanması ile çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik açısından önem taşıyan sergi 26.06.2024-10.07.2024 tarihleri arasında açık kalacak.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15

Haberler & Duyurular
Arşiv



>