Namık Kemal Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurulu tarafından Trakya Kalkınma Ajansı 2016 Teknik Destek programı kapsamında “Yaşam İçin On Nokta Otuz Dakika” adı altında gerçekleştirilen projenin sertifika töreni 29 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
Sertifika törenine Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Yılmaz, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Bilal Bilgin, İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Doç.Dr. Dumrul Gülen, birçok akademisyen ve idari personel katıldı.
Törende projenin uygulandığı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun Müdürü Prof. Dr. Bilal Bilgin “Dünyada genç yaşta kalp krizi geçirme oranları artmış hatta Türkiye genelindeki istatistikler gözden geçirildiğinde kalp krizinin 12’li yaşlara kadar indiği görülmektedir, bu proje ile yüksekokulumuzun akademik personeline ilk yardım eğitimi verilmiştir. Bu bilgilerin sağlık alanında kullanılacağını umduklarını ve bu projeyi Yüksekokulumuzda başarmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi
Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. İsmail Yılmaz ise “Namık Kemal Üniversitesi, kurulduğu günden bu zamana zengin kültürünün bir parçası olarak, eğitim-öğretim faaliyetlerine çok önem vermektedir. Eğitim ve öğretim faaliyetleri haricinde gerçekleştirdiği faaliyetleriyle sosyal, ekonomik ve çevresel fayda sağlamaktadır. Bu doğrultuda hem kurumsal olarak yürütmekte olduğu hem de öğretim üyeleri ve öğrencilerinin inisiyatifinde gerçekleştirilen birçok projeye imza atmaktadır. Yaşam için on nokta otuz dakika da bu projelerden biridir. Bu projeye başlarken amaçlarının; Kurumun tüm paydaşlarının, sağlık ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilecek koşulları belirleyerek gerekli önlemleri almak, herkesin kendisini mutlu ve güvende hissettiği bir eğitim-öğretim ortamının sürekliliğini sağlamak, kurumda sağlık ve güvenlik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmekti” ifadesini kullandı. “Fedakarca çalışan kadrolarımızla ve sevgili öğrencilerimizle birlikte uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek bir üniversite oluşturmayı hedefleyerek girdiğimiz bu yolda, her geçen gün büyüyerek ve gelişerek hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi. Bu proje sürecinde verdikleri desteklerinden dolayı Trakya Kalkınma Ajansına, Trakya Kalkınma Ajansına, İlk Yardım Merkezi Müdürü Doç.Dr. Dumrul Gülen’e, Namık Kemal Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurulu Koordinatörü Metin Taşkın’a, ve bu projede görev alan tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ederim” dedi.
Trakya Kalkınma Ajansı 2016 Teknik Destek kapsamında, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunu, Pilot Uygulama Okulu olarak seçerek, burada görev alan tüm akademisyenlere ilk yardım eğitimi verilmiş “İlk Yardımcı Sertifikası” almaları sağlanmıştır. Bu proje kapsamında Teknik Bilimler Meslek Yüksekokuluna Batı ülkelerinde birçok kamu alanına konulan, kısa adı AED (Automatic External Defibrillator) alınmıştır.
Daha sonra İlk Yardım Merkezi Müdürü Doç.Dr. Dumrul Gülen proje kapsamında “Namık Kemal Üniversitesi’ne alınan AED– otomatik eksternal defibrilatör cihazının dünya çapında hayat kurtarıcı olduğunu kanıtlayan bilimsel çalışmalardan örnekler vererek, AED – otomatik eksternal defibrilatör cihazının ilk yardımcılar için özel olarak geliştirilmiş bir cihaz olup, olay yerine sağlık görevlilerinin yardımı ulaşıncaya kadar nasıl kullanılması gerektiğini” anlattı. “Ani kalp durmasının tedavisi olan erken defibrilasyon uygulaması, kalbin yeniden dolaşımı sağlayabilecek bir ritimle atmasını sağlayan ve yaşam kurtarıcı alet olarak kabul edilmektedir ve gelişmiş bazı ülkelerde stadyum, alışveriş merkezi, havaalanı gibi halkın yoğun olarak bulunduğu alanlarda kolayca erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş otomatik eksternal defibrilatör cihazları bulundurma mecburiyeti bulunmaktadır.” dedi.
Konuşmaların sonrasında, katılımcılara sertifikalarını ve programa destek sağlayan kurum temsilcisi ve gönüllü eğitmenlere Katılım Belgesi, verildi.