Vatan Şairi Namık Kemal Üniversitemizde Anıldı
02-12-2016



Üniversitemize adını veren Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal, vefatının 128. Yıldönümünde düzenlenen “Tüm Yönleri ile Namık Kemal Paneli” ve ardından açılan “Fotoğrafları ve Eserleri ile Namık Kemal Sergisi” ile anıldı.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal ve Prof. Dr. İsmail Yılmaz,  akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü panelin ilk oturumunda Namık Kemal’in hayatı ve edebi bahsederek; “Namık Kemal Toplum için sanat anlayışını benimsemiştir. Şiirde süse değil mesaja önem verdi. Sanatı toplumun batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerinde halkın anlayabileceği şekilde sade bir dil kullanmıştır. Namık Kemal, “vatan”, “millet”, “hürriyet”, “eşitlik” gibi toplumsal konuları ilk defa işleyen edebiyatçılarımızdandır. “Hürriyet” ve “istiklal” kelimelerini Namık Kemal icat emiştir. Amacı halkı aydınlatmaktır. Türk Edebiyatına tarihinin en anlamlı, en manidar mısralarını kazandıran Namık Kemal pek çok önemli şair ve yazara da yön vermiştir.” dedi.  

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. Nuran Koltuk ise Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal’in tarih yazarlığı yönünü ele aldı. Koltuk, “tarihin anlamca bir saray ilminden çıkıp, topluma mal olması ve insanların eğitimi için vazgeçilmez nitelik kazanmasında Namık Kemal’in katkısı azımsanamaz. 19. YY tarih yazıcılığında önemli bir yere sahip olan Namık Kemal, bu özelliğini aslında İstanbul’a gelerek İmparatorluğun batıya açılan en önemli yüzü olan tercüme odasına girerek ve Fransızca öğrenerek yapmıştır. Fransızca öğrenmesi ile Fransız İhtilal’i ve bu ihtilalin sonrasında gelişen akımlarla ilgili pek çok eser okumuş, etkilenmiş ve eserlerinde yansıtmıştır.” sözlerine yer verdi.

“Namık Kemal’in Tiyatro Yazarlığı” konusu hakkındaki bilgilerini paylaşan Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selda Uygur, “Namık Kemal tiyatronun önemini ilk kavrayan yazarlarımızdandır. Bu nedenle batıdan çevirilerin yanı sıra milli bir tiyatro oluşturulması gerektiği düşüncesindedir. Oyunlarda bizim oyuncularımızın rol almasını ister. Namık Kemal’e göre tiyatro toplumsal mesaj verebilmek için en etkili yoldur.” dedi.

Panelin ardından Üniversitemiz Genç Edebiyatçılar Topluluğu tarafından hazırlanan ve sunulan “Namık Kemal Oratoryosu” gerçekleştirildi.

Program, günün anısına emeği geçenlere hediye ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından Fotoğrafları ve Eserleri ile Namık Kemal Sergisi’nin gezilmesiyle son buldu. 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8




>