Uluslararası Yenilikçi Tekstilciler Kongresi Başladı
20-10-2011



Üniversitemiz Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan “Uluslararası Yenilikçi Tekstilciler Kongresi”, Silivri Klasis Otel’de başladı.

    Kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, SANKO Holding Genel Müdürü Abdülkadir Konukoğlu, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatma Göktepe, çeşitli sanayi kuruluşları temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

     Açılış konuşmasını yapan Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatma Göktepe, tekstilin insanlığın üç ihtiyacından birine cevap veren bir alan olması sebebiyle dünya durdukça varlığını sürdürecek en önemli ve en stratejik sektörlerden birisi olduğunu ve başlangıçta insanın temel örtünme ihtiyacını karşılamak üzere ortaya çıkan tekstilin, bugün endüstriyel uygulamalardan suni organlara, inşaattan elektroniğe, koruyucu giysilerden otomobillere kadar çok geniş bir alanda insanlığın hizmetinde olduğunu söyledi.

     Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, ülkemiz ekonomisinin lokomotifliğini üstlenmiş olan tekstil sektörünün değerli temsilcileri çalışanları ile akademisyenleri aynı platformda buluşturmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra, 2050 yıllarında 99.2 milyar nüfusa ulaşması beklenen dünya nüfusunu giydirmek ve giyim dışındaki tekstil ürünlere olan ihtiyacı karşılamak zorunda olduklarını belirtti. Bundan dolayı, bugün temel örtünme ihtiyacını karşılamanın çok ötesinde, yeni malzemeler üreten bir endüstri haline gelen tekstil sektörünü küresel ölçekte AR-GE ve inovasyona olan ihtiyacı açık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Osman Şimşek, üniversite olarak bu ihtiyaca cevap vermek üzere bir yandan Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin alt yapı kadrosunu güçlendirirken, bir yandan da TEKNOPARK kuruluşunu tamamlayarak sanayi ve üniversitenin aynı çatı altında çalışmasını sağlayacak imkânları oluşturmakta olduklarını da konuşmasında belirtti.

    İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle ise, 1980 yılında 670 milyon dolarla başlanan tekstil ihracatının bugün 6,5 milyar Dolar olduğunu, bu yılsonu itibarıyla da 8 milyar Dolara yükseltileceğinin altını çizerek, 30 yıllık süreçte gerçekten büyük bir başarı yakalandığını belirtti. Bu süreç içerisinde 350 milyon Dolar olan konfeksiyon ihracatını da 16,5 milyar dolara çıkartıldığı zaman, ikisinin birlikte yaptığı ihracatın 22,5 milyar dolarla bu ülkenin yaptığı ihracatın yaklaşık beşte biri oranındaki bir ağırlığa sahip olduğunu ifade eden İsmail Gülle, bu sektörün ne kadar önemli olduğunu, ne kadar bir ülke için gerekli olduğunu sanırım çok uzun ve güzel sözlerle anlatmaya gerek yok diyerek sözlerini tamamladı.

    Kongrenin açılış konuşmalarının ardından Denge Kimya – Halil AKSOY, Türkiye Tekstil Sanayicileri İşverenleri Sendikası - Av. Ömer Emre KAYNAK, İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı – İsmail GÜLLE, Özkul Tekstil – İbrahim TÜRK, Öztek Tekstil – Eşref AKIN, Ukra Kimya - Salih KUL, SANKO Holding  Genel Müdürü Abdilkadir KONUKOĞLU, Turan Tekstil – Adem TURAN, YÜNSA – Derya KINIK, Akkim Yapı Kimyasalları – Ali Oğuz ALPER, Cem Ofset Matbaacılık Sanayi – Selahattin ER, CHT Tekstil – Candaş YETMEZ, DİNARSU – Erdem ÖRKMEZ, Erat Giyim – Sacit ERTAŞ, GAP Güney Doğu Tekstil – Yasin TOPÇU, Midiboy Tekstil – İbrahim KAZAN, Nurteks Halı – Selami PARLAK, Özen Mensucat – Ahmet TEMİROĞLU, Sirkeci Tekstil – Yalçın TÜRK, Sun Tekstil – Ali Rıza BEDEN ve Yüni Teks – Ali Rıza MAŞUK’a katkılarından dolayı plaket verildi.

    Plaket töreninin ardından açılış özel oturumunda konuşan SANKO Holding Genel Müdürü Abdülkadir Konukoğlu “Tekstil Sektörünün Dünü Bugünü ve Yarını” adlı konuşmasında, “Tekstil ölüye de gerek diriye de gerek. Tekstil Türkiye’nin ayrıca işçi ambarıdır. Eskiden fabrikalara öğrenci gönderilmezdi. Ama su anda biz Gaziantep’te fiilen uygulama yapıyoruz. Hatta biz oraya küçük bir fabrika kurduk üniversitenin içerisine daha iyi yetişiyorlar. Talebe arkadaşlara şunu tavsiye ederim ne zaman boş kalırsanız gidin bir fabrikayı gezmeye çalışın. Muhakkak oradaki fabrikanın herhangi bir müdürüne ben tekstil okuyorum tesisi gezmek istiyorum dediği zaman ben kabul etmeyecek personel ve ye yönetici olduğunu sanmıyorum” dedi. 





>