Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü Sergisi
16-05-2012



 Sergi Yeri:     Namık Kemal Rektörlük Binası (Merkezi Derslikler A-Blok)

Sergi Tarihi:  21-22 Mayıs 2012

 

13 MAYIS 2012 “ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ”

 

Peyzaj Mimarlığı örgütü süreci, ilk kez 1966 yılında Ankara’da kurulan “Peyzaj Mimarisi Derneği” ile başlamıştır. 13 Mayıs1994 tarihinde, TMMOB  bünyesinde Peyzaj Mimarları Odası kurulmuş ve meslek kurumsal bir yapı kazanmıştır.   Bunu izleyen süreçte; Adana, Antalya, İstanbul ve İzmir  şubeleri ile Bartın, Bursa Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Muğla temsilciliği kurulmuştur. Tekirdağ İl Temsilciliği 2007 tarihinde kurulmuş ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Peyzaj Mimarı Yrd. Doç. Dr. Elif Şişman Tekirdağ İl Temsilcisi olarak seçilmiştir. 2012 yılından itibaren görevi Yrd. Doç. Dr. Murat Özyavuz yürütmektedir.

Peyzaj Mimarlığı Odası’nın 13. kuruluş yıldönümü olan 13 Mayıs 2007 tarihinde, “13 Mayıs” günü “Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü” olarak kabul edilmiştir.

Bu yıl,  13  Mayıs 2012  tarihinde,  ULUSAL PEYZAJ MİMARLIĞI GÜNÜ tüm peyzaj mimarlarınca kutlanacaktır.

Günümüzde,  insanlığı ve diğer canlıları giderek daha da çok tehdit eden, doğal ve kültürel çevrenin yeniden düzenlenmesini gerekli kılan en önemli sorun, doğanın ekolojik dengesinin bozulması sorunudur. Tüm canlılar ve doğal hayat yakın bir gelecekte yok olma riskiyle karşı karşıyadır. Bu nedenledir ki, dünya ülkeleri, giderek artan çevre sorunlarına çözümler bulmak, doğal ve kültürel varlıkları korumak, geliştirmek ve bunlardan belirli ölçülerde yararlanabilmeyi amaçlamaktır. Peyzaj Mimarlığı da bu amaçlarla ortaya çıkmış yeni bir disiplindir. Doğa, toprak ve arazi anlamına gelen “peyzaj” kavramından yola çıkan Peyzaj Mimarlığı yerleşim ölçeğinden başlayarak, mahalle, semt, kent, bölge ve  ülke bütününde planlama anlamına gelmektedir.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın yeni mesleklerinden birisi olan Peyzaj Mimarlığı, çalışma alanındaki  gelişme ve değişikliğe paralel olarak gelişme göstermiş, giderek daha yaygın bir çevreyle ilgilen­miş; mimarlık, şehircilik, mühen­dislik, plastik sanatlar ve doğa bilimleriyle ilişkisini ve mesleki dayanışmasını yoğunlaştırarak bugünkü durumuna gelmiştir.

Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olan meslek disiplinimiz, bugün ziraat fakülteleri ile birlikte orman fakültelerinde, mimarlık fakültelerinde, güzel sanatlar fakültelerinde eğitimini vermektedir. Bu da aslında mesleğin ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu da bize göstermektedir. Ülkemizde “Bahçe Sanatı” dersi ile başlayan peyzaj mimarlığı eğitim süreci 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Karadeniz Orman Fakülteleri bünyelerindeki Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinin, meslek unvanı ile diploma verilmesini yasallaştırarak gelişimini sürdürmesi ve bunun 1990 yılından itibaren Ziraat Fakülteleri bünyesindeki bölümlerde de gerçekleştirilmesi mesleki gelişimin önemli bir aşamasını oluşturmuştur.

Tekirdağ ilinde Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1995 yılında o sırada Trakya Üniversitesi’ne bağlı olan Ziraat Fakültesi bünyesinde 10. Bölüm olarak kurulmuştur. 2000 yılında Yüksek Lisans Programı’na başlayan bölüm, 2004 yılından itibaren Lisans Programı’na başlamıştır. İlk lisans mezunlarını 2008 yılında vermiştir. Yüksek Lisans tez çalışmalarının önemli bir bölümü Tekirdağ ilinin doğal ve kültürel peyzaj sorunlarına yönelik çalışmalar olmasıyla dikkat çekmektedir.

Bugün, Ziraat Fakültesi bünyesinde Namık Kemal Üniversitesi’ne bağlanmış olan bölümümüzde öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından Tekirdağ  ve çevresine ilişkin proje çalışmaları yürütülmektedir.  Planlama ve tasarım proje çalışmalarından bazı örnekler 21-22 Mayıs 2012 tarihleri arasında üniversitemizde sergilenecektir.

Proje sergisi ile, bölümümüzdeki  peyzaj mimarlarının ve öğrencilerimizin kent ve yaşadığımız çevreye ilişkin ürettikleri hizmetleri vurgulamak,  yerel yönetimlerin mesleğimize olan duyarlılığını arttırmak amaçlanmıştır.

>