Türkiye’de Koyun ve Keçi Irkları Islah Çalışmaları Konulu Konferans
20-12-2013



Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Konferans Salonda Ziraat Fakültesi Zootekni Topluluğu tarafından düzenlenen “Türkiye’de Koyun ve Keçi Irkları Islah Çalışmaları” konulu konferansa konuşmacı olarak Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan katıldı.

Üniversitemiz ile Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği işbirliğinde gerçekleşen konferansın açılışında konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Ülkemizin geçim kaynaklarının başında küçükbaş hayvancılığın yer aldığını belirterek, küçükbaş hayvancılık konusu üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların yetersiz olduğunu kaydetti. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “ Yeterince çalışmadığı için ıslah edilmemiş bazı ırklar var.  Artık bildiğiniz gibi tüketim alanı da değişti. Marketlerden üretim artan nüfusa paralel olarak entansifleşiyor. Bu olgu bütün sektörleri ister istemez etkilemek durumunda. Ülkesel kalkınma üç unsurun işbirliği ile mümkün olacak. Sivil toplum örgütleri, akademi ve kamu üçayak gibi bir arada el verdiği zaman sağlam olacak tripot. Bunun için çok çeşitli ürünleri olan çalışmalar sergilenmiş bulunuyor. Bu çalışmalar tüketici toplumları tarafından bilinmiyor. Bir pazar ekonomisi içindeyiz. Tükettiğimiz ürünün kalitesini bilmeliyiz.” dedi.

“Bu gün güzel bir buluşma.  Değerli konuğumuz Prof. Dr. Veysel Ayhan ‘ın bilgilerinden faydalanacağımız bir toplantı olacak” diyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu,  katılımcılara teşekkür etti.

Son zamanlarda hayvansal proteinin önemi tekrar anlaşılmaya başlandığını kaydeden Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, uzun yıllar hayvansal proteinin insanlarda bir takım rahatsızlıklara neden olmasının büyük bir yanılgı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özder, günümüzde gelişmiş ülkelerin hayvansal proteinleri arttırmak için büyük çaba söylediğini belirtti.

Prof. Dr. Veysel Ayhan konferansta koyun keçi ıslahındaki sürecin nasıl ilerlediğini aktardı. “İngiltere’den sonra Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde Türkiye küçükbaş havyacılıkta ikinci sırada yer alırken; keçicilikte birinci sırada yer alıyor.” sözleriyle ülkemizin küçükbaş hayvancılıktaki durumunu anlattı. Küçükbaş hayvancılık alanında yasa başta olmak üzere çok büyük çabalar sarf edilmesine rağmen örgütlenme olmadığı için bu çabaların sonuçsuz kaldığını belirten Prof. Dr. Ayhan, “Ülkemiz insanın başta eti sütü sağlıklı ve dengeli tüketmesini sağlamak, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sosyal hayat ve refah seviyesini yükseltmek, hayvansal ürünlerin ihracatına katkıda bulunmak, ıslah modellerini geliştirmek, hayvansal ürünlerin arttırılmasına yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak amacıyla birlikler kurulmasıyla hayvancılık ciddi anlamda ilerleme kaydetti.” dedi. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>