Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumu gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
Rektörlük Fuaye Salonda pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen açılış törenine Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Cumhuriyet Başsavcısı Soner GÜL, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı Murat EREN, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun KAYA, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Osman KILIÇ, İl Emniyet Müdür V. Fatih BOZBOYACI, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, AK Parti İl Başkanı Mestan ÖZCAN, MHP İl Başkanı İlker YÜCEL, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler katıldı.
Sempozyum düzenleme Kurulu Başkanı Üniversitemiz Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ katılımcıları “Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Himayelerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Tarih Kurumu, Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi paydaşlığında düzenlediğimiz “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumuna hepiniz hoş geldiniz.” sözleriyle selamlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemini ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN konuşmasında “Meclisler egemenlik ve milli irade kavramları arasında ilişkinin kendisini en somut şekilde gösterdiği ve tüm boyutlarıyla tecelli ettiği yerlerdir. Bizim de bir asırlık tarihimiz boyunca çeşitli zorluklarla karşılaşan Türkiye Büyük Millet Meclisi, her şeye rağmen Türk siyasal hayatının en önemli kurumu olmuştur.” diyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemini ortaya koymuştur.
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL ise “Öncelikle Meclisimizin kuruluşunun yıldönümünde böyle güzel bir konuya yer veren başta Üniversitemize, Kalkınma Ajansımıza ve tüm paydaşlara şükranlarımı sunuyorum. Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin ve demokrasimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin tam 100 yıl sonra yine Balkan coğrafyasının topraklarından geçmiş başka bir Mustafa Başkanlığını yapmakta Tekirdağlı olarak gurur duyuyoruz.” diyerek sempozyumun başarılı geçmesini diledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasında “Parlamentolar milli egemenlik ve demokrasinin işlevsel hale gelmesinde son derece önemli kurumlardır. 23 Nisan 1920 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı, Türk demokrasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir. Elbette ki her milletin ve devletin tarihinde bazı önemli günler vardır fakat Türk Milletinin ve devletinin tarihinde bir dönüm noktası olan 23 Nisan 1920’nin benzerini bir başka milletin ve devletin tarihinde bulmak zor ve hatta imkansızdır. Zira 23 Nisan 1920, hasta olduğu düşünülen ve mirası paylaşılmaya çalışılan Türk devletinin, milletinin irade ve çabasıyla yeniden doğduğu gündür. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.” sözlerine yer verdi.
“Şanlı Türk Milleti o kutlu günde, Allah’tan başkasına boyun eğmeyeceğini, iradesini hiçbir güç ve kuvvete teslim etmeyeceğini tüm dünyaya haykırmış ve takip eden zamanlarda kararlılığını aynen sürdürmüştür.” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasını “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. Yılı olan 2020 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak bir sempozyum düzenleme kararı aldık. Bu karar çerçevesinde desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Meclis Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamız olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ediyor, Sempozyumun hayırlı geçmesini temenni ediyorum.” sözleri ile noktaladı.
Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin varlığının, bağımsızlığının, haklılığının ve meşruiyetinin sembolüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dayanağı, yapı gücü Milli Egemenliktir. ’’Milli egemenliğin sahibi Millettir.’’ Milli egemenlik aynı zamanda milletin bölünmez ve dahi devredilemez iradesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi iki defa Gazi Meclistir. İlki Kurtuluş Savaşı Gaziliği, ikincisi 15 Temmuz 2016. 15 Temmuz 2016 da Türk Milletinin iradesi yine hedef alınmıştır. Aziz milletimizin vergileriyle maişetini temin eden hainler tarafından, yine aziz milletimizin vergileriyle alınan uçak, silah ve mühimmatla Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalanmış, ağır araç ve silahlarla doğrudan vatandaşlarımızın üzerine ateş açılmıştır. (251 şehit-2000’den fazla gazi) 15 Temmuz’da aziz milletin bizatihi kendisi, egemenliği, iradesi kırılmak istenmiştir. 100 sene önce başaramadıkları “şark meselesini” 15 Temmuz’da en ucuz maliyetle ve ebediyen halletmek istemişlerdir. Bizler, millet iradesini gasp etmeye çalışanlara hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz, milletin iradesini korumaya, yaşatamaya devam edeceğiz.” dedi.
Vali Aziz YILDIRIM “Bu sempozyumda başta hizmetleriyle bizlere güç veren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a şükranlarımı arz ediyor, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in ve akademisyenlerimizin bu vefalı davranışlarını tebrik ve takdir ediyorum. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Egemenliğin kayıtsız ve şartsız olarak millete devredildiği ve millet iradesinin topyekûn temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 23 Nisan 1920’den 23 Nisan 2020 arasında geçen 100 yılını kutluyor, daha nice 100 yıllara dünyanın en modern ve gelişmiş devletleri arasında yer alarak hatta onlara örnek olarak erişmesini niyaz ediyorum.” sözlerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un kutlama mesajı okundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP mesajında “Üniversitemizin düzenlediği “Milli Egemenlik ve Demokrasi konulu sempozyum vesilesi ile bir kez daha vurgulamak isterim ki egemenliğin kaynağı milli iradedir. Milli irade de milletin bizatihi kendisidir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz darbe girişimi milletin iradesini kabul etmeyen, kabul etmek istemeyen zihniyetin ülkemize ve milletimize yaşattığı kabul edilmesi güç tecrübedir. Ancak artık milletimiz 15 Temmuz’da gösterdiği cesaret ile büyük biz özgüven kazanmış ve bu tarihten itibaren milli iradeyi yok sayan millete dayanmayan hiçbir fikrin siyasi oluşum ve teşkilatın oluşma, başarıya ulaşma imkan ve ihtimalinin kalmadığını göstermiştir.” sözlerine yer verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP mesajını “İnanıyorum ki bugün devam edecek olan konuşmalar, değerlendirmeler yeni ufuklar açacak, demokrasinin ve milli egemenliğin kökleşmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi” konulu sempozyumun ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” sözleriyle noktaladı.
Açılış konuşmalarının ardından Sempozyuma Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN online bağlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumunun gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ederek sempozyumun başarılı geçmesini diledi.
Daha sonra söz alan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dünden bu güne gelişimini anlatarak önemini vurguladı.
Program günün anısına emeği geçenlere hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi 1992-1995 Dönemi Dekanı ve Tarla Bitkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ALTIN'ın eşi, Teknik Bilim...
Tıklayınız ...