Türk Hakimiyet Anlayışının Tarihi Temelleri Konulu Konferans
06-12-2019



Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu tarafından, Trakya Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Soner HUNKAN'ın konuşmacı olarak katıldığı "Türk Hakimiyet Anlayışının Tarihi Temelleri" isimli konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail YILMAZ, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat ALTINTAŞ, MHP İl ve İlçe Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Konferans öncesi Üniversitemiz Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali TİLBE açılış konuşması gerçekleştirerek “Çok güzel bir gün benim adıma. Çünkü Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğunun bu yılki ilk etkinliği olarak bu güzel organizasyonu yaptık. Bu anlamda bizi kırmayıp Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Soner HUNKAN hocamıza şükranlarımı sunuyorum. Katılımcı tüm değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerin Üniversitemiz tarafından desteklenmesi bizim açımızdan çok kıymetli. Öz kültürümüz, geçmişimiz Türk milletinin bugüne kadar gelmesinde çok önemli bir rolü var.  Bugün gerçekleştirilecek konferansta Türklük ülküsüyle ilgili çok değerli bilgiler paylaşılacak” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu üyesi Şamil BALYER “Turan” adlı şiir dinletisi sundu.

Prof. Dr. HUNKAN “Türk Hakimiyet Anlayışının Tarihi Temelleri” konulu konferansında “Türk Hakimiyet anlayışını anlatırken önce “Türk” kavramı üzerinde durmak istiyorum. Türk kelimesi en erken Çin kaynaklarında 627 yılında yazılan Chou Shu yıllığında geçer. Tabi bu modern dönem araştırmacılarının kabul ettiği bir tarih. Arkasından Orhun Kitabeleri var. Orhun Kitabelerinde “Türk” kelimesinin bolca kullanıldığını görmekteyiz. Bunun öncesi de var M.Ö. binli yıllarda Çin kaynaklarında farklı söyleniş tarzlarıyla “tik” şeklinde geçer. Türk kelimesinin M.Ö. 5 binlere uzanan bir geçmişi vardır.” dedi.

“Türklerde hakimiyet anlayışı “kut” ifadesiyle belirtilir. Kut ifadesi Orhun Kitabelerinde geçer. Kutadgu Bilig de geçer, Divan-ı Lügati Türk de geçer. Şans, talih, baht, saadet, devlet manasında kullanılır. Kut ‘un sembolü hilal’dir. Özellikle Türk hakanları ilk tahta çıkışlarında sembolik olarak ilk basılan parada ay yıldız, üç hilal, dört hilal, tek hilal arasında güneş yıldızı ya da yıldız motifleri görürüz.” diyen HUNKAN, kutun sembolü “hilal” in Türk Hakanlığından Selçuklulara, sonra da Osmanlılara devam ederek günümüze kadar geldiğini kaydetti.

Konferans Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu üyesi Zorbey ARSLAN’ın şiir okumasının ardından Topluluk Başkanı Fatma YILDIZ teşekkür konuşması gerçekleştirmesiyle devam etti.

Günün anısına MHP İl Başkanı İlker YÜCEL’in konuşmacı Prof. Dr. Ömer Soner HUNKAN’a teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından toplu fotoğraf çekilmesiyle program son buldu.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0

Haberler & Duyurular
Arşiv



>