TÜB Kapsamında ‘Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya Türklerinin Dini Durumları’ Paneli Tekirdağ NKÜ’de Gerçekleşti
23-05-2024



Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) etkinlikleri kapsamında ‘Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya Türklerinin Dini Durumları’ konulu panel Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde gerçekleşti.

Tekirdağ NKÜ Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Tekirdağ Vergi Mahkemesi Başkanı Halil GÜNDÜZ, Üniversitemiz Rektörü ve TÜB Dönem Başkanı Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Eşi Selda ŞAHİN, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Tekirdağ NKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, Merhum Dr. Sadık AHMET’in eşi Işık AHMET, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet ÜZGÜN, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan ULUSAN, Sağlık İl Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar ESEN, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat AHMET, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim ŞERİF, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa TRAMPA, Tekirdağ NKÜ Senato Üyeleri, Fakültelerin Dekanları ve Yüksekokul Müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK Temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende konuşan Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, ‘Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya Türklerinin Dini Durumları’ başlıklı panelin anlam ve önemine atfen ‘Din’ kavramının tarihçesine değinerek, Osmanlının Balkanlardan çekilmesi sonrası bölgede kalan Türklerin dini durumları ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Balkanlara ve Batı Trakya’ya ayrı bir önem vermektedir. Üniversitemizde yaklaşık 2.300 uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık 1000’i Balkan ülkelerinden ve Batı Trakya’dan Üniversitemize gelmektedir. Bir Balkan Üniversitesi, Bir Rumeli Üniversitesi aynı zamanda da Balkan Üniversiteler Birliğine üye bir Üniversite olarak bu kontenjan her geçen gün artmaktadır. Balkanlar ve Rumeli, soydaşlarımızın en yoğun yaşadığı bölgelerden biridir. İlişkilerin daha da güçlendirilmesine devam edeceğiz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak Dönem Başkanlığını yürüttüğümüz Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında düzenlenen ‘Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya Türklerinin Dini Durumları’ konulu paneli de bu nedenle çok önemsiyoruz ve Trakya Üniversiteler Birliği, faaliyetleri itibariyle ülkemizin en çalışkan Üniversite birliklerindendir” dedi.

Panelin amacının Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya Türkleri’nin dini durumları ile ilgili sorunları tüm yönleriyle ele almak ve çözüm önerileri sunmak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, sözlerini “Konuşmacı Hocalarım, Moderatör Hocam Prof. Dr. Halit EREN’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde noktaladı.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU da birer konuşma gerçekleştirerek, Trakya Üniversiteler Birliğinin bölge üniversiteleri arasında sağladığı iş birliği ve yakın çalışma ortamının faydalarına değindiler ve Balkanlar ile Trakya’ya da yayılan bu sinerjiden duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halit EREN moderatörlüğünde, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat AHMET, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim ŞERİF ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa TRAMPA dinleyicilerle Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya Türklerinin dini durumlarına ilişkin kapsamlı bilgiler paylaştılar. Panel toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16
Namık Kemal Üniversitesi17
Namık Kemal Üniversitesi18
Namık Kemal Üniversitesi19
Namık Kemal Üniversitesi20
Namık Kemal Üniversitesi21
Namık Kemal Üniversitesi22
Namık Kemal Üniversitesi23
Namık Kemal Üniversitesi24
Namık Kemal Üniversitesi25




>