Trakya Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerlileştirme Zirvesi Başladı
17-03-2016



“Trakya Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerlileştirme Zirvesi", Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Trakya'daki firmaların savunma, havacılık ve uzay gibi Ar-Ge ve teknoloji gerektiren üretim alanlarında daha fazla yer alması, bölgenin katma değeri yüksek teknolojik üretimle kalkınmasına destek sağlanmasının amaçlandığı zirve, iki gün sürecek.

Zirvede Tekirdağ Vali Vekili Ahmet Büyükçelik, Tekirdağ Milletvekilleri Ayşe Doğan ve Metin Akgün, Cumhurbaşkanı Danışmanı Mesut Uğur, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Vali Yardımcısı Mümin Heybet, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Akçay, akademik personel, Tekirdağ Kamu Kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve savunma sanayicileri katıldı.

Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği (TÜDEP) Başkanı Murat Yetişgin, Zirve Açılış konuşmasında “Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Yan sanayi, TUDEP olarak yaklaşık 10 yıldır üzerinde önemle durduğumuz sektörlerden biri. Bu başlıkla bu gün burada buluşuyor olmamız bizi gururlandırıyor” sözlerine yer vererek katılımcıları selamladı.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, Savunma sanayinin önemine değinerek, savunma sanayi ile ilgili tüm üretimin yerli olması gerektiğini vurguladı. Tokel, Dünya’nın en güçlü ülkelerinin en önemli özelliğinin savunma sanayilerinin %100 milli olduğunu belirterek, Türkiye’deki 400.000 sanayi ile uğraşan KOBİ’nin yerli uçak üretmede yeterli güce sahip olduğuna inandığını söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, Müsteşarlığın Türk Silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu ve savunma sanayinin kalkındırılmasına yönelik faaliyetler olmak üzere iki önemli görevi olduğunu vurgulayarak, bu yönde gerçekleştirilecek çalışmaların ilk adımının üniversitelerde atılması gerektiğini aktardı.

Üniversitemiz Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, konuşmasında “Dün tarım toplumuyduk, bu gün kısmen tarım kısmen sanayi toplumuyuz. Ama 2023 hedefimiz doğrultusunda ileri sanayi toplumu olmak zorundayız. Bu toplum düzeyine erişebilmek için arge ve innovasyon faaliyetlerini arttırmamız gerekiyor. Hedefimiz bu ülkeyi diğer ülkeler arsında en üst düzeye çıkartmak” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, “Son yıllarda Dünya Ekonomisinin yoğunlaştığı Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri arasında jeopolitik olarak geçiş güzergâhında olan Türkiye, son 10 yılda kendi Silahlı Kuvvetlerinin bazı ihtiyaçlarını öz kaynaklarından elde etmekle beraber dünya devletlerine ihracatını da artırmıştır.” dedi.  Prof. Dr. Osman Şimşek, “Üniversitelerin sahip olduğu beyin gücünün, akademik bilgi ve deneyiminin savunma sanayi çalışmalarına bulunacağı katkı büyüktür. Üniversitelerin araştırma yapan insan sayısının arttırılması, azami sayıda öğrenci yetiştirmesi, ihtiyaçlar doğrultusunda ulusal ve uluslararası çalıştaylara ev sahipliği yapması gerekmektedir” dedi.

Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, Uzay Savunma Sanayi, aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı’nın Silah Savunma Sanayi’nin adı altında yer aldığını ve birlikte yürütüldüğünü aktardı. Akgün, Türkiye’nin jeopolitik konumu açısından çok önemli bir bölgede bulunduğunu ve bu konumu dolayısıyla ithalata dayalı savunma sanayiyi bırakarak yerli üretime geçilmesi gerektiğini ve özellikle 2013 yılından itibaren dur durak bilmeksizin çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan konuşmasında “Türk Havacılık ve Savunma Sanayi son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirmiştir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın önderliğinde TÜBİTAK, üniversiteler ve yerel firmalarla gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde milli silah ve araç gereçler yapılmıştır. Türk Savunma Sanayi’nde AR-GE'ye önemli miktarda bütçe ayrılmıştır. Bu düşüncelerle gerçekleştirilen Zirvenin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Vali Vekili Ahmet Büyükçelik, “Dünya’da askeri harcamalar her geçen gün artıyor. Ülkemiz de, her geçen gün kendi yerli teknolojisini kullanarak Dünya’da belli bir konuma gelmeye çalışıyor.” diyerek yerli sanayiye verdiği önemi dile getirdi. Büyükçelik, “Tekirdağ bu gün tarım ve sanayi kentidir. 1400’ün üzerinde sanayi kuruluşu mevcuttur.  12 tane organize sanayi bölgesi vardır. Bunların içinde 600 kadarı metal ve metale dayalı sanayi kuruluşudur. Metale dayalı sanayi kuruluşu içinde de 150’si savunma sanayiye katkı verebilecek konumdadır" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, katılımcılar Rektörlük Konferans Salonu ile fuaye alanında açılan Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Stantlarını gezdi. 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15




>