Tekirdağ’ın 91. Kurtuluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Panel Düzenlendi
13-11-2013



Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından Tekirdağ’ın 91. Kurtuluş Yıl Dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde panel düzenlendi.

Panelde Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Belediye Başkan Yardımcısı Av. Nevim Kaçar, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal ve Prof. Dr. Şefik Kurultay, İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Üniversitemiz Öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, “İlimizin tek üniversitesi olan Namık Kemal Üniversitesi’nin Tekirdağ’ın Kurtuluşunun 91. Yıldönümü dolayısıyla göstermiş olduğu duyarlılıktan ötürü kutluyorum. Gerçekleşecek olan panelin başarılı geçmesini diliyorum. ” Diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yıldız, “19. Yüzyılda Tekirdağ Nüfusu” konulu sunumunda Tekirdağ’ın nüfusu hakkında bilgi vererek, “Tekirdağ’ın kurtuluş yıldönümünde klasik bir konuşmadan ziyade farklı boyutlarını ele almaya çalıştık. Tekirdağ İli iki büyük başkent arasında yer almasından dolayı en fazla belgeye sahip iller arasında yer almasına rağmen bu belgeler üzerinde yeteri kadar araştırma yapılamamıştır. Bu noktada bizlere görev düşmektedir.” dedi.     

“Balkan Savaşları ve Milli Mücadele Yıllarında Tekirdağ”  konusunu ele alan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk, 20 Yüzyıl’da Tekirdağ’ın maruz kaldığı isyanlar, savaşlar ve işgaller üzerinde durdu. Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk, “Tekirdağ İstanbul ve Edirne gibi Osmanlı’ya başkentlik yapmış iki önemli şehrin arasında yer alarak lojistik merkez konumunda bulunmuştur. Bu bölge savaş yapılmadan kazanılmıştır, ancak savaşın en yoğun şekilde yaşandığı bir yerdir.” Sözleriyle Tekirdağ’ın konumunun önemini vurguladı.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Köse, “Fotoğraflarla Dünden Bu güne Tekirdağ” konulu sunumunda Tekirdağ’da meydana gelen önemli toplumsal olayları, sosyal yapıyı, mimari eserlerdeki değişmeyi dönemin şartlarını göz önünde bulundurarak fotoğraflarla aktardı.

“Harf İnkılâp Süresinde Tekirdağ” konulu sunumunda Atatürk’ün Harf İnkılâbına Tekirdağ İlinden başlamasının tesadüf olmadığını anlatan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Cafer Ulu, “Atatürk, Tekirdağlıların harf inkılâbına gösterilen ilgiden memnun kalmıştır. Harf İnkılâbının ardından Tekirdağ’dan ayrılan Atatürk’ün çok keyifli olduğu kayıtlara geçmiştir.” Dedi.

Paneldeki konuşmacılara günün anısına teşekkür plaketlerinin takdim edilmesinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından film gösterisi sunuldu. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0

Haberler & Duyurular
Arşiv



>