Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Bilime Küresel Katkı Tekirdağ’da NKÜ Bünyesinde Yeni Uluslararası Bir Proje Daha Uygulamaya Geçti
05-12-2020



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, araştırma, geliştirme, girişimcilik alanlarında çıtayı yükselttiklerini, Üniversitemizin yapılan güncel planlamalarla en iyi üniversiteler sıralamasında da hızla yükseldiğini bildirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, açıklamalarında ünlü bilim adamı Einstein’ın “Eğer arılar yok olursa insanlığın 4 yıl ömrü kalır” dediğini ve son dönemde propolis ve Covid-19 yönüyle gündeme gelen bal arıları hakkında, tamamı “Avrupa Birliği” fonlarıyla desteklenen, dokuz ülke tarafından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde yürütülecek olan “MEDIBEES” başlıklı projenin toplam bütçesi yaklaşık 1.000.000  Avro olduğunu bildirdi.

Yeni projenin Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin 2020 yılı güncel planlamaları kapsamında Veteriner Fakültesi kapsamında çalışan proje ekibi tarafından gerçekleştiği, kurumun bugüne kadar aldığı en yüksek miktarda doğrudan fon olduğu belirtildi (1.750.000 TL).

Projede Türkiye’yi temsilen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi yanında İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa, Malta, Ürdün, Lübnan ve Cezayir yer alıyor. Projenin toplam 28 bilim insanından oluşan uluslararası beyin ekibinde Türkiye’den Veteriner Arı Hekimi Doç. Dr. Mustafa Necati MUZ, Doç. Dr. Dilek MUZ ve Doç. Dr. Nurullah ÖZDEMİR’in bulunduğu, aynı ekibin henüz 1 ay önce “BPRACTICES” başlıklı diğer bir uluslararası AB projesini yeni tamamladıkları, 2019 yılında ise Bakanlık Destekli yürütülen Türk Milli İlaç Projesi 1. Etabını tamamladıkları öğrenildi.

Tekirdağ’daki dev bütçeli yeni uluslararası proje 48 ay sürecek. Tekirdağ’da yürütülecek bu proje ile Arı Sağlığı ve Arı Ürünleri (propolis, bal ve polen) ve balarısı genetiği hakkında moleküler biyoloji tabanlı ve nanoteknoloji esaslı tıbbi araştırmalar gerçekleştirilerek insan ve hayvan sağlığına yönelik patente konu ürünler geliştirilecek.

MEDIBEES projesi ile ayrıca Türkiye’nin de uyum içerisinde olduğu Avrupa Birliği Gıda Kodeksinin güncellenmesi planlanan yeni versiyonuna katkı yapılacağı anlaşıldı. Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulan uluslararası deneyimli proje ekibi tarafından lisans ve lisans üstü öğrencilere uygulamalı eğitimler verildiği, Trakya bölgesindeki üreticilerin ve bölgenin kalkındırılması amacıyla ücretsiz eğitim desteği sağlandığı bildirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, çalışmalarından dolayı “MEDIBEES” projesi ekibini kutlayarak başarılarının devamını diledi.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15




>