Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Namık Kemal’in Hayatını, Düşüncelerini ve Eserlerini Konu Edinen Kitabın Tanıtımını Yaptı
07-12-2020



Düşünceleri ve çağlar aşan fikri çabaları ile Türk toplumunun ve devletinin varoluş ve kudret mücadelesinde oldukça büyük öneme sahip bir şahsiyet olarak Namık KEMAL’in hayatı, düşünceleri ve eserleri, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından kitaplaştırıldı. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in öncülüğünde, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ’ın yürütücülüğünde ve çok sayıda bilim insanının katkılarıyla hazırlanan eserde Namık KEMAL’e ilişkin her konu detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Temel referans kitap kategorisinde değerlendirilebilecek bu kapsamlı ve hacimli çalışma, aynı zamanda ilk defa bilim dünyasına sunulan ve Namık KEMAL ile ilgili son derece önemli 9 ayrı belgeyi de içermektedir.

Rektörlük makamında gerçekleşen tanıtım programında konuşan Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Namık KEMAL hem döneminin fikir, siyaset, kültür geleneği açısından önemli bir tanık, hem de Türkiye’nin gelecekte şekillenmesinde önemli fikri aktörlerden birisi olmuştur.  Tüm bu nedenle Namık KEMAL, aydın, münevver, fikir adamı, gazeteci, edebiyatçı, şair, tiyatrocu, siyasetçi, devlet adamı, bürokrat… unvanlarını hak ederek kazanmış birisidir. Ancak tüm bunların ötesinde toplumu ve devleti adına mücadeleci tavrı ve yüklendiği sorumluluk bilinci açısından son derece müstesna bir şahsiyettir” tespitinde bulundu. Rektörümüz Prof.Dr. Mümin ŞAHİN, “Üniversitemizin ismini taşıyan ve her Tekirdağlının hemşerisi olmakla onur, büyük milletimizin ise evladı olmakla gurur duyduğu Namık KEMAL’in düşüncelerini ve eserlerini konu edinen bu çalışmanın ve içerdiği belgelerin bilim çevrelerinde gerekli ilgiyi göreceği inancında olduğunu” ifade etti.

Rektör ŞAHİN, Namık KEMAL’in, milletimizin ve devletimizin en zor zamanlarında “Bağrına düşman hançeri dayanmış vatanı kurtaracak yok mu?” diye seslendirdiği o yüce çağrısına “Vatanı o hançerden kurtaracak bulunur” diye cevap veren kişinin Gazi Mustafa KEMAL olmasının son derece önemli ve anlamlı olduğunu belirtti.

Rektör ŞAHİN sözlerini şöyle sürdürdü: “Fikirleri ve mücadelesi ile Türk toplumunun ve devletinin ilelebet payidar olmasına büyük katkılar sağlayan Namık KEMAL’in bilinmesinin önemini yeteri kadar ifade edecek kelimeler bulmak, cümleler oluşturmak çok zor. Tüm bunlara rağmen bireysel veya kurumsal düzlemde konuyla ilgili herkes üzerine düşeni yapıyor ve onu anlamaya ve anlatmaya, tanımaya ve tanıtmaya devam ediyor. Bunun hangi yoğunlukta gerçekleştiğini anlamak için bibliyografyasına göz atmak yetecektir. Hiç kuşkusuz onu anlama ve anlatma, tanıma ve tanıtma misyonu en çok onun adına kurulmuş üniversiteye yakışır.  Bu anlayışla yola çıkan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi “Vatan şairi” Namık KEMAL’i tüm boyutlarıyla anlama ve tanıma çabalarına katkı sağlamak için bu kitap çalışmasını başlatmıştır.  Vatan Şairimizi rahmetle anıyor, sanat ve fikir dünyasına katkıları için şükranlarımı sunuyorum” sözlerine yer verdi.

Rektörümüz Prof.Dr. Mümin ŞAHİN, böylesine kapsamlı ve birçok araştırmacıya kaynak olacak kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm akademisyenlere çalışmalarından dolayı teşekkür ederek bilim dünyasına NAMIK KEMAL kitabının kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ise “Dünya tarihinde altı asra damgasını vurmuş Osmanlı Devleti’nin var olma mücadelesi verdiği en sancılı günlerde, çağlar aşan görüş ve düşünceleriyle Türk milletinin ve devletinin varlık, birlik, güç ve kudret mücadelesine önemli katkılar sağlamış Namık KEMAL’in hayatını, düşüncelerini ve eserlerini konu edinen kapsamlı ve derinlikli bir kaynak eseri ortaya koymaktan son derece mutlu olduklarını” ifade etti. 

530 sayfadan oluşan NAMIK KEMAL kitabında, farklı üniversitelerde çalışan ve Namık KEMAL konusunda yetkin 32 akademisyenin 30 makalesi ve bilim çevrelerinin ilk defa göreceği 9 ayrı belge yer almaktadır. 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3

Haberler & Duyurular
Arşiv



>