Rektörümüz Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK ’in 13 Kasım Tekirdağ’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Dolayısı İle Mesajı
12-11-2012



 “Fetihler Ufku Tekirdağ”

            Marmara Denizi kıyısında yer alan, coğrafi konumu sebebiyle stratejik önem taşıyan bir geçit bölgesinde olan Tekirdağ’ımızın tarihte hep özel bir yeri ve önemi olmuştur.

            Tekirdağ Türklerin eline geçtikten sonra (1357) Edirne'ye ve İstanbul'a yakınlığı yanında Avrupa'ya fetihlere giden ordunun sefer yolu üzerinde bulunması önemini bir kat daha arttırmıştır. Yahya Kemal'in “Yol Düşüncesi” isimli şiirinde Tekirdağ'dan “Fetihler Ufku Tekirdağ” diye söz etmesi bu görüşten ileri gelir.

            Osmanlı İmparatorluğu'nun gün batımı günlerinde (1829, 1878, 1913, 1920) yıllarında Tekirdağ üst üste Rusların, Bulgarların ve Rumların işgali ile karşılaştı. Dolayısıyla İmparatorluğun son yüzyılında bir savunma alanı sınır kesimi olarak Tekirdağ'ın özel bir yeri ve önemi oluştu.

            Tekirdağ tarihin ilk yıllarından itibaren güzel koyu ve bereketli toprakları birçok milletin dikkatini çekmiştir. Dolayısıyla şehir birçok akınlara ve medeniyetlere de sahne olmuştur.

            13 Kasım günü Tekirdağ’ın düşman işgalinden kurtuluşu, bir varlık-yokluk mücadelesi olmakla birlikte; milli dayanışma ve onurumuzu kurtarma sevincini yaşadığımız, tarihi günlerimizden biridir.

            90. Yıldönümünü kutladığımız bugün, üstün bir mücadele ile güzel vatanımızı ve bu güzel ilimizi bizlere bırakan atalarımızı minnet ve şükranla anmak istiyorum. Türk Milleti bağımsızlığını kazanabilmek için kıyasıya bir mücadeleye girişmiş, bu mücadelenin adına da “Ya İstiklal Ya Ölüm” demiştir.

            Yokluklar içerisinde varolma savaşı veren atalarımız önce milletimizi tek amaç, tek bayrak altına toplamış; sonra da eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı yazmıştır. Bu destan Türk Milletinin, varlığını, büyüklüğünü, özgürlük ve bağımsızlığını kazanmak adına sarsılmaz inancını ve kararlılığını bütün dünyaya göstermiştir.

            Ne mutlu ki, geçen yüzyılımızın başında istiklal mücadelesini zaferle sonuçlandıran aziz milletimiz, bugün de elele, birlik ve beraberlik içinde istikbal mücadelesini başarıyla sürdürüyor ve Cumhuriyetimizin yıldızını her geçen gün daha da parlatıyor.

            İnanıyorum ki, bu yüksek ruh ve şuura sahip çıktıkça, yüreklerimizdeki vatan sevgisi ve aidiyeti daim oldukça, ülkemize yöneltilen her türlü tehdit berhava olacak, insanlarımız bu topraklar üzerinde ebediyen özgür ve huzurlu yaşayacak, Tekirdağ’ımız da yeni fetihler ufku olmaya devam edecektir.

            Bu inanç ve düşüncelerle 13 Kasım Tekirdağ’ımızın Kurtuluş Günü’nü kutluyorum.

Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK

Rektör

>