Parkinson Hasta Okulu Konferansı Gerçekleşti
01-06-2019



Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Konferans Salonu’ nda Parkinson Hasta Okulu Konferansı gerçekleşti.
Moderatörlüğünü Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Nilda TURGUT ve Prof.Dr. Aysun ÜNAL’ ın yaptığı programda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yılmaz ÇAKICI, akademik personel, Parkinson hasta ve hasta yakınları ile öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Nilda TURGUT hastalarına seslenerek, “Hastanemizde aramıza katılan yeni arkadaşlarımız sayesinde randevu almadan sizlere hizmet ediyor olmanın sevincini yaşamaktayız. Sizlerle üç ayda bir bir araya geliyoruz fakat kontroller ve ilaçların takibi dışında sizlere bu hastalığı anlatmak ve daha kapsamlı bilgi vermeyi amaçladığımız için bu toplantıyı düzenledik. Amacımız yılda bir kere MS, Parkinson, Epilepsi hastalıklarını kapsamlı bir şekilde anlatabileceğimiz bu tür toplantıları gerçekleştirmektir. Programda emeği geçenlere ve gelen tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum” dedi. 
Parkinson hastalığında tanı, tedavi yöntemleri ve dayanışma konularına değinen Üniversitemiz Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Aslı AKSOY GÜNDOĞDU, Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirtti. GÜNDOĞDU, “ Parkinson hastalığı çok yavaş ilerlemektedir. Erken bulguları hafif olduğundan aylarca fark edilemeyebilir. Her hastada tüm belirtiler görülmemekte ve ilerleme hızı her hastaya göre farklılık göstermektedir” ifadelerine yer verdi.
Parkinson hastalığında fizik tedavinin önemini anlatan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Dr. Öğr.Üyesi Kübra USTAÖMER, Parkinsoniyan yürüme şeklini tanımlayarak hastaların dengesini korumaları için yapabilecekleri egzersizlerin neler olduğunu katılımcılar ile paylaştı. USTAÖMER, “ Düzenli olarak kuvvetlendirme ve denge egzersizleri ile ani düşmelerin önüne geçilebilir ve hastalığın daha da ilerlemesi yavaşlanabilir” sözlerini kaydetti.
Parkinson hastalığında egzersiz konusunda bilgi veren Fizyoterapist Hüseyin Hüsnü SAKLI, hastalık şiddeti hafif olan hastaların daha yüksek iyileşme potansiyeline sahip olduğunu ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına erken dönemde başlamanın faydalı olacağına değindi. SAKLI, yapılacak egzersizleri uygulamalı olarak hasta ve hasta yakınlarına göstererek hangi egzersizin vücutta nereyi çalıştırdığını katılımcılar ile paylaştı.
Parkinson hastalığında sağlıklı beslenme hakkında bilgi veren Diyetisyen Serap KOCAAĞLAR, Parkinson hastalığını tedavi eden belli bir diyetin olmadığını ancak sağlıklı ve dengeli beslenerek kişinin iyi olmasını sağladığını ifade etti. KOCAAĞLAR, protein, karbonhidrat, yağ, şeker alımının ne kadar sıklıkta alınması gerektiğine değinerek hstaların bol sıvı tüketmesinin de önemini vurguladı.
Program tüm konuşmacılara Teşekkür Belgesi’ nin verilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesi ile son buldu.                                                                                                                              
 
Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9




>