Namık Kemal Üç Ayrı Etkinlikle Anıldı
07-12-2011



     Namık Kemal ölümünün 123. yıldönümünde Üniversitemizin Piramit Salonu’nda düzenlenen üç ayrı etkinlikle anıldı.

      Üniversitemiz Piramit Salonu’nda öncelikle, Namık Kemal’in fotoğraflarının ve kitaplarının bulunduğu sergi açılışı yapıldı. Serginin açılışını Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Tekirdağ Belediyesi Yardımcısı Doç. Dr. Rüya Yılmaz ve Namık Kemal Derneği Başkanı Mehmet Serez yaptı.

      Namık Kemal Derneği Başkanı Mehmet Serez, Namık Kemal’in yazdığı eserler hakkında sergiyi gezenlere bilgi verdi.

      Serginin ardından Namık Kemal’in ölümünün 123. yıldönümü anısına panel düzenlendi. Düzenlenen panele, Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüya Yılmaz, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal ve Prof. Dr. Burhan Arslan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Şevik Kurultay, Namık Kemal Derneği Başkanı Mehmet Serez, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Z. Kayıhan Korkut, Üniversitemiz Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirci, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akay, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Şenler, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

     Panelin oturum başkanlığını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman “Edebî Görüşleriyle Namık Kemal” adlı sunumunda, Namık Kemal’in Tekirdağ’da yaşamış önemli bir şahsiyet olduğunu ve 48 yıl yaşayan bu şahsiyetin yaşamında oldukça önemli işler yaptığını söyledi. Prof. Dr. Uçman, Namık Kemal’i anlamak için onu hem fikri hem de edebi fikirleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını konuşmasında çizdi.

    Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı “Medeniyet Dediğin Bir Mütebessim Canavar: Medeniyet Kavramı ve Batı Medeniyeti Karşısında Namık Kemal” adlı konuşmasında, dönemin medeniyet algısına karşı Namık Kemal’in medeniyet kavramından ne anladığını ve medeniyet kavramını nasıl kavramsallaştırdığını anlattı.

     Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akay da “Namık Kemal’in Farkındalıkları” adlı konuşmasında, yeni Türk şiirinde bir Namık Kemal hattı olduğunu ve bu hattın şuanda edebiyatımızda devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Akay, Namık Kemal’in her şeyi net bir şekilde tanımladığını ve bu anlamda, kendi edebiyatı ve şiirinin de çevresini çizdiğini ifade etti.

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Şenler “Eserlerinden Hareketle Namık Kemal” adlı konuşmasında, Namık Kemal’in edebi eserleri üzerinden yaşamını anlatırken, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü “Yeni Anayasa Tartışmaları Güncelliğinde ‘Namık Kemal’in I. Meşrutiyet Anayasasının Hazırlamasındaki Öncü Rolü” adlı konuşma yaptı.

     Panelin ardından Namık Kemal’in ölümünün 123. yıldönümü anısına panele katılan konuşmacılardan Prof. Dr. Abdullah Uçman’a Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Prof. Dr. M. Fatih Andı’ya Namık Kemal Derneği Başkanı Mehmet Serez, Prof. Dr. Hasan Akay’a Üniversitemiz Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirci, Prof. Dr. Yaşar Şenler’e Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Şevik Kurultay ve Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü’ye Rektör Danışmanı Prof. Dr. Z. Kayıhan Korkut plaket verdiler.









>