Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Tekirdağ İl Müftülüğünün birlikte düzenledikleri ‘Peygamberimiz ve Aile’ konulu panel Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşti.
Vali Yardımcısı Asalet KARABULUT, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İPEK, kamu kurumlarının il müdürleri akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı panelin sunuculuğunu Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ramazan AKKIR üstlendi.
Öğr. Gör. Hikmet ÇADIR’ın okuduğu Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan programda daha sonra selamlama konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı gerçekleştiren İl Müftüsü İsmail İPEK, “İlk aile cennette kuruldu. Dolayısıyla aile cennetliktir. Cennette başlayan bu aile nimetini Allah bize de nasip etti ve biz o ailelerin mahsulüyüz, evladıyız” dedi ve yine Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve İl Müftülüğü işbirliğiyle 19 Aralık’ta Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşecek olan ‘Mevlana’da Gönül Kelamı’ konulu konferansa katılımcıları davet etti.
Ardından selamlama konuşmasında bulunan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN, “Peygamberimiz (A.S.) yuva kurmayı, aile olmayı teşvik etmektedir. Çünkü Efendimiz ‘Ben kıyamet günü ümmetimin çokluğuyla övüneceğim’ buyurmuşlardır” şeklinde konuştu ve “Ailenin oluşumu fıtrîdir. Ailedeki sıcaklık başka hiçbir yerde bulunmaz. Aile insanın en mutlu olduğu yerdir. Bu açıdan dinimiz, kitabımız aileye çok önem vermektedir. Ayrıca vicdanı selim kişilerden oluşan ailede yetişen çocuk topluma iyi bir gelecek vadetmektedir. Sorunlu ailelerde büyüyen çocuk ise toplumlara sorun olarak geri dönüyor. Bu noktada toplumların da bir şeyler yapması lazım” dedi. Dekan KESKİN de 19 Aralık’ta gerçekleşecek bir sonraki etkinlik olan ‘Mevlana’da Gönül Kelamı’ programının konuşmacısı hakkında kısa bir bilgi vererek katılımcılara daveti yineledi.
Daha sonra İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özkan ÖZTÜRK moderatörlüğündeki panele geçildi. ÖZTÜRK, çekirdek aile kavramı hakkında kendi kişisel deneyimleri ile aile kavramına günümüzde bakış açısından kısaca bahsederek başladığı panelin açış konuşmasında, panelde başta Hz. Muhammed (S.A.V) olmak üzere Peygamberlerin aile modelleri üzerinden değerlendirmelerde bulunulacağını söyledi.
İlk panelist İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Muhammet Ali TEKİN, Kur’anı Kerim kadar sünnet ve hadislerin de İslam’ı doğru yaşamak için önemli olduğunu; Peygamber’e önem vermeyerek din üzerine üretilen görüşlerin ‘öğretmeni dışlayarak sadece kitaplardan ders çalışan öğrenci’ durumuna düştüğünü belirterek başladığı konuşmasında, Peygamber Efendimizin “Her çocuk fıtrat üzerine doğar” hadisi bağlamında aile konusunu işledi. Fıtrat kavramının İslam kaynaklarındaki kullanımı üzerinde durarak, kavramın ‘ortaya çıkış’, ‘ilk olma hali’ ve ‘yaradılış’ manalarından temelle Kur’anı Kerim’deki aile bağlamında insanın Allah ile olan ilişkisi ve hadis rivayetlerindeki insanın insanla, yani çocuğun aileyle olan ilişkisi üzerine görüşlerini akademik kaynaklara atıf yaparak dinleyenlerle paylaştı.
İkinci panelist İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra G. TAMDOĞAN ise konuşmasında Asrı Saadet’ten örnekler ile tevhidden vahdete aile konusunu işledi. Kur’anî ve Nebevi hayatta aileyi Cahiliye devirlerinde yaşananlar üzerinden aktaran TAMDOĞAN, Müslümanca bir yaşamın enerji merkezinin aile olduğunu vurguladı ve “Salih anne ve salih babadan salih çocuklar yetişir” dedi. “Elimizdeki değerleri keşfedelim ama icat etmeyelim” diyerek de günümüzde aile kavramının yaşadığı dejenerasyona dikkat çekti.
Panelin ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İPEK ve İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hızır YAĞCI tarafından konuşmacılara günün anısına takdimde bulunuldu.
Tıklayınız. ...
Tıklayınız ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...