NKÜ Üniversite Hastanesi Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Ünitesi Sayesinde Felçli Hastalar Artık Zamanla Yarışmayacak
17-02-2020



İnme tüm dünyada ölüm ve sakatlık konusunda en önde gelen hastalıklar arasında yer almaktadır. Beyin damar hastalıkları atardamarın yırtılması sonucu beyin kanaması gelişmesi ya da atardamarın pıhtıyla dolması sonucu tıkayıcı inme şeklinde görülebilmektedir. Atardamarın tıkanması durumu kanama durumuna göre çok daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Atardamarın pıhtı ile tıkanması durumunda bu hastalara kan sulandırıcı ilaç verilmektedir. İnme acil bir durum olup bu hastalar Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesindeki acil polikliniklerimize getirilmekte ve Nöroloji Kliniğine ve Yoğun Bakım Ünitesine yatırılarak takip ve tedavileri yapılmaktadır.

İlaç teknolojilerindeki gelişme, yoğun bakım sistemlerindeki ilerlemeler neticesinde bu hastalar ilk 4.5 saat içinde acil birimlere ulaştığında hızlı pıhtı çözücü ilaçlar verilmekte, ayrıca yapılan anjiyo ile tıkalı beyin atardamarına ulaşılarak pıhtı başarılı bir şekilde çıkarılmaktadır.

İnme ölümcül ve yüksek oranda sakatlığa neden olan acil bir hastalıktır. Pıhtı çözücü ilaçların uygun hastalara uygun zamanda verildiği, beyindeki pıhtının anjiyo ile çıkarıldığı hastalarda sakatlık ve ölüm büyük oranda önlenmektedir.   

Beyin atardamarındaki tıkanmalarda ilk 4.5 saatte hızlı pıhtı çözücü tedavi (trombolitik) ve beyin atardamarındaki pıhtının anjiyo kateteri ile çıkarılması (trombektomi) tüm dünyada ve ülkemizde uluslararası standartlara göre başarı ile yapılmaktadır. Bu hastalarda ilk 24 saatlik takip inme ünitesinde Tromboliz yatağında yapılmaktadır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi yoğun bakımında açılmış olan Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Ünitesi de bu amaçla düzenlendi. Her an gelebilecek bu tipteki hastalar için NKÜ Üniversite Hastanesi çok hızlı hizmet verecek şekilde organize edildi. Hastayı ilk gören ambulans ekibi ile bağlantı sağlanmakta, ardından bu hastalar ivedilikle hastane acil birimine getirilmekte ve vakit kaybetmemek için Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilda TURGUT ve ekibi tarafından haber alındığı andan itibaren hastanın tedavi ve takip sürecinin hazırlıkları tamamlanmaktadır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Ünitesi, akut inme hastalarının tedavisine olanak sağlayacak şekilde tüm Trakya’nın hizmetinde ve bölgemizde tektir. İnme Merkezi diye de bilinen Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Ünitesi 8 yatak kapasitesine sahiptir. İnme Merkezi, daha evvel İstanbul’a yönlendirilen acil felçli hastaların zamanla yarıştıkları kritik ilk saatleri yolda kaybetmemeleri için çok önemli ve hayati bir rol oynayacaktır. İnme Ünitesinin daha sonra bir eğitim merkezine de dönüşmesi planlanıyor.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5




>