NKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İLBAĞI’nın Yazarı Olduğu ‘Tahıllarda Sarı Cücelik Virüs Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri’ İsimli Kitabı Yayınlandı
22-10-2020



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İLBAĞI'nın yazarı olduğu  ‘Tahıllarda Sarı Cücelik Virüs Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri’ isimli kitabı yayınlandı.

Prof. Dr. Havva İLBAĞI tahılların verim ve kalitesinde önemli kayıplara neden olan bu hastalıkla ilgili “Son yıllarda Trakya Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin tahıl üretimi yapılan alanlarında epidemiler oluşturan Sarı cücelik virüs hastalıkları tahılların verim ve kalitesinde önemli kayıplara neden olmaktadır. 1999 yılından itibaren zaman zaman ortaya çıkan epidemiler özellikle 2016 yılında Edirne ili başta olmak üzere Türkiye’nin tahıl üretimi yapılan tarlalarında görülerek üründe ekonomik kayıplara neden olmuştur” dedi.

Hastalıkla ilgili mücadele hakkında ise “Son derece büyük önem taşıyan söz konusu virüs hastalıkları ile mücadele yöntemleri 2009-2013 yılları arasında Tekirdağ Valiliği, İl Özel İdaresi tarafından desteklenen proje ile saptanmış olup, 2012-2013 yılı üretim döneminde Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği ve 2017 yılında ise Uzunköprü Ticaret Borsası tarafından basılan yaklaşık 15.000 adet çiftçi broşürleri ile konferans ve seminerlerle Trakya çiftçisine bu hastalıklar ile mücadele yöntemleri benimsetilmektedir. Nitekim bu sayede Tekirdağ ili başta olmak üzere Trakya Bölgesinin tahıl üretim alanlarında Sarı cücelik virüs hastalıkları ile mücadelede başarı sağlanmaktadır” dedi.

Prof. Dr. İLBAĞI, konuyla ilgili yayınlanan kitabı hakkında ise “Bu doğrultuda, hazırlamış olduğum kitabın Türkiye’de tahıl üretim alanlarında görülen ve epidemi (salgın) oluşturan Sarı cücelik virüs hastalıklarıyla mücadeleye ışık tutacağı ve ülkemizde bu konu ile ilgili ihtiyaç duyulan önemli bir boşluğu gidereceği inancını taşımaktayım. Kitap, Önsöz ve Giriş bölümlerinden sonra üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sarı cücelik virüslerinin Dünya’da ilk ortaya çıkışından itibaren günümüze kadar saptanmış olan tür veya ırklarını, partikül yapısını, virüslerin vektör yaprak biti türleri ve hastalığın epidemiyolojisi gibi tüm genel bilgileri içermektedir. Kitabın ikinci bölümünde ise Sarı cücelik virüs hastalıklarının Türkiye’de ilk tespitinden itibaren, ülkemizde saptanmış olan ırkları ile hastalığın epidemiyolojisi üzerine günümüze dek yapılan çalışmaları içermektedir. Kitabın üçüncü bölümünde ise Türkiye’nin Trakya Bölgesi’nde saptanmış olan mücadele yöntemlerine yer verilmiştir. Özellikle ekmeğin hammaddesi olan buğdayda önemli oranda kayıplar oluşturan ve diğer tahıl türlerini de aynı oranda etkileyen bu hastalıklarla mücadele yollarını belirlemek için yapılan kapsamlı çalışmalardan elde edilen sonuçlar resimler, grafikler ve çizelgelerle açıklanmıştır.  Bu kapsamda, kitabın basımını üstlenen Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB)’ne teşekkür eder, konu ile ilgilenen öğrencilerimize, Ziraat Mühendisi meslektaşlarıma, tüm tahıl üreticilerine, çiftçilere, tarımla ilgili kuruluşların teknik personellerine faydalı olmasını ve tarımsal üretimimize katkı sağlamasını temenni ederim” şeklinde konuştu.    

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>