NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tarafından ‘2. Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi’ Gerçekleşti
25-05-2022



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü kamu kurumları, sektör temsilcileri ve akademisyenleri ‘2. Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi’nde buluşturdu.

Çevrim içi olarak gerçekleşen ‘2. Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi’nde (2nd International Congress on Wool and Luxury Fibres, ICONWOOLF 2022) 10 farklı ülkeden 33 sözlü bildiri sunuldu. Kongre ile yünlü sektöründeki son trendleri ve inovasyonu paylaşmak üzere araştırmacı ve akademisyenler ile kamu kuruluşu ve sektör temsilcileri bir araya getirildi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından ikincisi düzenlenen, yün ve lüks lifler alanındaki yeniliklerin paylaşıldığı kongre ile ilgili açıklamada bulunan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza ATAV, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak yün ve lüks lifler gibi çok spesifik bir alana ilişkin bu tarz bir uluslararası bilimsel kongreyi Türkiye’de düzenlemiş olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kongre yün ve lüks lifler alanında dünyada sayılı, Türkiye’de ise ilk kongre olma özelliğini taşıması bakımından ayrıca önemli. Basit ve sıradan mallarla rekabetin zorlaştığı günümüz koşullarında katma değeri yüksek ürünler alanında kaşmir, tiftik, angora, alpaka, ipek gibi lüks lifler ayrı bir pencere açıyor. Dört bir yanında koyun, Ankara ili ve civarlarında Ankara (Tiftik) Keçisi ve Ankara Tavşanı, Bursa, Bilecik, Antakya gibi illerde ipek böceği yetiştirilen Türkiye aslında yün ve çeşitli lüks lifler (tiftik, angora, ipek) alanında da önemli bir potansiyele sahip. Oldukça hassas ve narin bir yapıya sahip protein esaslı bu tekstil hammaddelerinin işlenmesi önemli bir know-how ve bilgi birikimi gerektiriyor. Günümüzde ise yenilikçi ve sürdürülebilir üretimin bir zorunluluk haline geldiği herkes tarafından bilinen bir gerçek” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. ATAV açıklamasının devamında “Türkiye’de ikincisi gerçekleştirilen bu kongremizde lif bilimi ve teknolojisinden, boya-terbiye, test ve analizlerden sürdürülebilirliğe kadar çok geniş alanlarda Türkiye ve dünyadaki akademisyenlerin araştırmalarının sonuçları sunulmuştur. Ayrıca çeşitli firmalar Ar-Ge ve Tasarım merkezleri bünyesinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmaları paylaşmışlardır. Sunulan bildirilerin %25’inin Ar-Ge ve Tasarım merkezlerimizde yapılmış çalışmaların çıktıları olması bizi ayrıca sevindirmiştir. Kongremizin amacı, günümüzde yünlü sektörünün geldiği noktayı ve bu alandaki son trendleri ortaya koymak ve kamu kurumları, sanayi ve akademisyenlerin bir araya geldikleri ortak bir platform oluşturmaktı ve bu amacın başarıya ulaştığını söylemek mümkün. Kongre açılışında tarafımdan ‘Türkiye’nin Kaliteli Yün İhtiyacını Yerli Üretimle Karşılayacak Yapağı Yönlü Karacabey Merinosu Başlangıç Sürüsü Oluşturulması: Hayal Mi - Gerçek Mi?’ başlıklı sunum gerçekleştirildi ve akabinde Türkiye için önemli değerler olan koyun yünü, Ankara keçisi yünü (tiftik) ve ipek lifleri ile ilgili akademisyen, kamu kuruluşu ve sektör temsilcilerimiz görüşlerini ve son gelişmeleri paylaştılar” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yanı sıra Avustralya’dan Peru’ya 17 farklı ülkeden seçkin araştırmacıların Bilim Kurulunu oluşturduğu, 10 farklı ülkeden 33 sözlü bildirinin sunulduğu ve dünyanın her tarafından yaklaşık 100 kişinin katıldığı ICONWOOLF 2022 kongresiyle yün ve lüks lifler alanlarındaki en son yeniliklerin sektörle paylaşılması hedeflendi.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5




>