Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un himayelerinde ve teşrifleriyle Üniversitemiz ev sahipliğinde, Uluslararası Balkan Üniversitesi iş birliği ile organize edilen “8. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi” (INCSOS VIII) ve “4. Uluslararası Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Matematik Kongresi (ICASEM IV), üçüncü gün toplam 10 ayrı salonda yapılan sunumlar ve “Balkanların Geleceği ve Türkiye” temalı iki ayrı program olarak gerçekleştirilen Kongre Özel Oturumları ile tamamlandı.
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen öğleden önceki panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Batı Trakya Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEP) Onursal Başkanı Işık Sadık AHMET, DEP Partisi Genel Başkanı Çiğdem ASAFOĞLU, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim ŞERİF, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa TRAMPA, Polonyalı Türkolog Prof. Danuta CHIMELOWSKA, Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Balkanlardan gelen Türk ve Müslüman Toplumunun Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Moderatörlüğünü NKÜ Balkan Araştırmaları Merkezi (BALKAM) Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ’ın üstlendiği ilk oturumda Dostluk Eşitlik Partisi (DEP) Onursal Başkanı Işık Sadık AHMET, Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını ve Yunanistan’ın tutumunu ele alırken; Türkiye-Bosna Hersek Parlamentosu Dostluk Grubu Kurucu Üyesi ve Eski Başkanı ve Önceki Dönem Milletvekili Hüseyin KANSU, Bosna Hersek’teki Müslüman toplumunun sorunları üzerine bir sunum yaptı. Tiran New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vehap KOLA, sunumunda Arnavutluk ve Türkiye ilişkilerine değinirken Araştırmacı-Yazar Basri Zilabid ÇALIŞKAN ise Bulgaristan Türkleri üzerinden Balkanlara bir projeksiyon tuttu. Son olarak Varşova Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog Prof. Dr. Danuta CHMIELOWSKA ise Polonya perspektifinden Balkan coğrafyasının önemi ve Türkiye’nin Balkanlar'daki konumuna ilişkin sunumda bulundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı olarak ilk oturumun kapanış konuşmasında Balkanlardan gelen Türk ve Müslüman Toplumunun Temsilcilerine teşekkür ederek, “Çok istifade ettiğimiz bir panel oldu. Katılımcılar bizleri onurlandırdılar, bilgilendirdiler” dedi ve bir anekdot aktararak “Biz Rumeliye hiç veda etmedik. Buradaki konuşmalardan Rumeli’de kaldığımızı, Balkanlarda olduğumuzu bir kez daha yürekten hissederek gördük” şeklinde konuştu.
Öğleden önce oturumu panelistlere Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ve Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI tarafından katılım belgelerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Moderatörlüğünü NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan DEMİRHAN’ın yaptığı öğleden sonra başlyan ikinci özel oturumda ise Kuzey Makedonya Tetova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Afrim ALİLİ ve Prof. Dr. Qufli OSMANİ, Kosova Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sermin TURTULLA, Karadağ İslam Meşihatı Başkan Yardımcısı Dr. Behlül KANAQI ve Türkiye Maarif Vakfı Romanya Temsilcisi Subai REGEP sunumlarını gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Afrim ALİLİ sunumunda Balkanları kültürel bağlamda ele ele alarak, toprak sınırları, Türkiye ve Balkanların ilişkisini değerlendirdi ve bu kapsamda Kuzey Makedonya’daki finans ve bankacılık konuları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Qufli OSMANİ ise inovasyondan ve yenilenmeden bahsederek, yüksek eğitimle refahın artmasına değindi ve eğitim öğretimin önemini vurguladı. Prof. Dr. OSMANİ ayrıca uluslararası akreditasyon ve kaliteye önem verilmeli şeklinde konuştu. Dr. Sermin TURTULLA, “Kosova'dan ne ders çıkarabiliriz?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirerek Türkiye - Kosava ilişkilerinden söz etti. Subai REGEP de Romanya’nın Balkanlar'daki önemi ve konumuna değinerek etnik ve demografik yapısından bahsetti ve Türkiye - Romanya iş birliği konularını konuşmasında ele aldı. Dr. Behlül KANAQI ise Karadağ İslam Birliği'nin faaliyetlerinden ve Türkiye'nin desteğinden bahsetti.
İkinci özel oturumun sonunda Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ katılımcılara teşekkür ettiği bir kapanış konuşması gerçekleştirdi ve panelistlere Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI ile birlikte katılım belgeleri takdiminde bulundu.
Üç gün süren ve oldukça yoğun bir katılımın olduğu “8. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi” (INCSOS VIII) ve “4. Uluslararası Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Matematik Kongresi (ICASEM IV), 10 ayrı salonda eş zamanlı yapılan yüz yüze oturumların sona ermesinin ardından başarı ile tamamlandı.
Tıklayınız ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...