Medya Kuruluşları ‘Çayır Tırtılı’ İstilasıyla İlgili Öğretim Üyelerimizden Uzman Görüşü Aldı
22-07-2022



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet BAŞER ile Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul ÖNEMLİ ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür SAĞLAM çeşitli medya kuruluşlarında programlara katılarak Trakya bölgesinde 270 bin dekar ayçiçeği ekili tarlada görülen ‘Çayır Tırtılı’ istilasıyla ilgili uzman görüşlerini kamuoyu ile paylaştılar.

Prof. Dr. İsmet BAŞER konuşmasında “Küresel iklim değişimi dolayısıyla kuraklık ve sıcaklık artışının yanında bazı hastalık ve zararlı türlerinde artış bekleniyor. Biz zaten Muratlı bölgemizde 9 yıldır çayır tırtılıyla mücadele ediyoruz. Peki niye bizim bölgemizde artmaya başladı? Üreticimiz ekonomik nedenler başta olmak üzere ekim nöbeti dediğimiz şeyi uygulamadı; ayçiçeği üstüne ayçiçeği ekti. Otla mücadelede maalesef yetersiz kalındı. Çayır tırtılı ot neredeyse tarlada oradan başlıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Fadul ÖNEMLİ, “Çayır tırtılında yetiştiricilik konusunda zarar verime de yansıyabilir. Bugün bazı önlemler almazsak bu sefer gelecek yıllarda tekrar karşılaşabiliriz. Bu sorun aslında bilinen bir sorun. Bu sorunu bilen üreticiler daha hızlı davrandılar. Bakan Yardımcımız geldi, görüştük. Devletimiz, yetkililerimiz konuya hâkim ve ilgililer” dedi.

Doç. Dr. Özgür SAĞLAM ise katıldığı yayınlarda bölgedeki tırtıl istilasının 1975 ve 2012 yıllarında da yaşandığını belirterek; aslında bölgemizde her yıl var olan bu zararlının bu yıl çevre şartlarının yaşam için çok uygun olması ve doğal düşman baskısının az olmasına bağlı olarak görülen bir durum olduğunu vurguladı. Doç. Dr. SAĞLAM, kimyasal ilaç kullanımıyla salgının büyük oranda baskı altına alındığını, ancak bu esnada arıcıların da zarar görebileceğini; yaşanan durum nedeniyle ürün kaybının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Üreticiyi kaybetmeden bu salgının da üstesinden gelinecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Programlara ait linkler aşağıdadır.

NTV Ana Haber- https://www.youtube.com/watch?v=bH-5Eag7a0s

AGRO TV- https://youtu.be/oLiLVSvlqtc

Trakya Türk TV- https://www.youtube.com/watch?v=OIcXPb5wW7I

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7




>