Malkara Meslek Yüksek Okulunda “Osmanlı Nasıl Yıkıldı” Konulu Konferans
14-03-2013



Malkara Meslek Yüksekokulu,  20. kuruluş yılını kutladığı 2012-2013 Akademik Yılda düzenlemiş olduğu etkinliklere bir yenisini daha ekledi. “Osmanlı Nasıl Yıkıldı” konulu konferans Çarşamba günü Malkara Kültür Sarayı’nda gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu katıldı.

Konferansa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Can Çevik, Malkara Belediye Başkan Vekili Ali Naci Tansoylu, Malkara Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Eğilmez ve Nermin Tuna,   Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluoğlu, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

 Malkara MYO Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan açılış konuşmasında, “Osmanlı Devleti, 1699 Karlofça Antlaşması’ndan 1918’e kadar 249 yıl içinde Batının Haçlı Zihniyeti, Rusya’nın Panslavizm siyaseti, İngiliz’lerin Türk-İslam düşmanlığı ve diğerlerinin düşmanca siyaseti ve içerideki bazı devlet adamlarının gaflet ve ihanetiyle yıkıldı. Altı asır yaşayan Osmanlı Devleti fethettiği yerleri sömürge olarak değil birer vatan parçası olarak gördüğü için her karış toprağı binlerce şehidin kanı ile sulamadan terk etmedi. Tarih sahnesinden çekilmesine rağmen Osmanlı Devleti’nin izleri hala durmakta ve tesirleri de sürmektedir” diye konuştu.

Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu konferansta Avrupa ve Balkanlardaki Osmanlı topraklarının teker teker elden çıkmasının nedenlerini ve dönemin Avrupa ülkelerinin Osmanlı üzerindeki emellerini anlattı. Doç. Dr. Sofuoğlu, Osmanlı Devletini yöneten dönemin bazı devlet adamlarının şahsi istekleri ve menfaatleri uğruna devleti ve halkı dönüşü olmayan yollara soktuğu belirtti. Birinci Dünya Savaşıyla ilgili bilinen ve bilinmeyen bazı gerçekleri de dile getirdi.

Konferansın ardından Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu günün anısına ve Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’na plaket takdim etti. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>