Kut’ül Amare Zaferi Üniversitemizde Anıldı
02-05-2019



Osmanlı Devleti’nin 103 yıl önce İngiliz kuvvetleri ve müttefiklerine karşı kazandığı Kut’ül Amare Zaferi Üniversitemizde düzenlenen konferans ile anıldı.

Ziraat Fakültesi Konferans Salon’da düzenlenen konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, akademisyenler ve öğrenciler ilgi gösterirken konuşmacı olarak Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Turay YAYLA katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda tarihimizin en önemli ve anlamlı zaferlerinden biri olan Kut'ül Amare Zaferi, tüm yönleriyle ele alındı. 

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Kut’ül Amare Zaferi bize yıllarca unutturulmaya çalışılan bir zafer. Çanakkkale Zaferi’nden sonra kazandığımız en önemli zaferlerden bir tanesi. İngilizler unutturmak istemekle haklılar. Biz de unutturmamak için çalışacağız. Bu yıl dönümünde bu vesileyle Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Vatanım uğruna canlarını veren tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum.” sözlerine yer verdi.

Öğr. Gör. Turay YAYLA, İtilaf Devletlerinin 1. Dünya Savaşı ile Osmanlı İmparatorluğunu tarih sayfasından silmeyi amaçladıklarını kaydederek, Osmanlı’nın savaştığı 7 Cepheden birinin Kut’ül Amare olduğunu kaydetti. Basra Körfezi’nin stratejik önemine değinen YAYLA, bu bölgede kurulan 6. Ordu’nun 4,5 ay mücadele ettiğini ve kazanılan zaferin 1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’den sonra kazanılan en önemli zafer olduğunu dile getirdi. Öğr. Gör. YAYLA “Kut’ülamare’de teslim olan 6. Tümen, 1781’de Yorktown’da teslim olan 62.000 kişilik İngiliz Kraliyet kuvvetlerinden sonra teslim olan en büyük kuvvet olarak nitelendirirken, Avustralyalı Araştırmacı Dr. Gaston BODART’ın bu zaferi İngiliz prestijinin 1. Dünya Savaşı’nda yediği en büyük darbe olarak yorumlamıştır.” sözlerine yer verdi.

Program günün anısına Rektör ŞAHİN’in Turay YAYLA’ya hediye takdimi ile son buldu.

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>