Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü, Giyim Üretim Teknolojisi Programı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dilber YILDIZ'ın düzenlediği ve Küratörlüğünü Çiğdem KARAUZ' un yaptığı "TAMGALAR" isimli "Kumaş Tasarımlarında Oğuz Boyu Tamgaları ve Dijital Giydirmeler" konulu kişisel sergi Yahya Beyatlı Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde açıldı.
Sergiye Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri ÇINAR, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Gökmen KANTAR, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Müge Yıldız TOPAK, Süleymanpaşa Kent Konseyi Başkanı Beste EMRE GÜNGÖR, Süleymanpaşa Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ahmet Murat SARILARLI, Üniversitemiz Yerel Yönetimler Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Miray ÖZDEN, Tekstil Giyim Ayakkabı ve Deri Bölümü Giyim Üretim Teknolojisi Programı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aytekin ERDEM, akademisyenler, öğrenciler ve sanat severler katıldı.
Sergi ile ilgili açıklamada bulunan Öğr. Gör. Dilber YILDIZ, “Serginin teması olan ‘Tamga’ mühür demektir. Ayrıca işaret, iz anlamına da gelmektedir. Mülkiyet, aidiyet ve bağımsızlık unsuru olarak insanlık tarihi kadar eski olan tamgalar Türk kültürünün vazgeçilmez uygulamalarındandır. Tamgalar boy-soy birliği, millet mensubiyeti ve kutsallık ifadesi işaretler olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk kültüründe sahiplik veya ait olmanın belgesi olan tamgalar çok önemli yer tutmaktadır. Tamgalar etkili iletişim aracı, aynı zamanda bir şeye sahip olmanın başkaları tarafından bilinmesinin görsel belgeleridir. Oğuz Boyların her biri birbirleri ile ilişkili, ancak farklı olan biçimlerden oluşan tamgalara sahiptirler. Tamgalar Türk mimari süslemelerde çok kullanılmıştır. Geometrik biçimleri ile sanatkara sınırsız bir uygulama alanı sunmaktadır. Tekstil ve moda tasarımının bilinen anlayışı her geçen gün değişmekte. Ben de Türk kültürünün ayrılmaz parçası olan ve gördüğümüzde bizi heyecanlandırarak belleğimize çeşitli anlamlar yüklediğimiz tamgaları kumaş tasarımında kullanmak istedim. Tamgaların geometrik şekillerini kumaşlara yansıtmak benim ilham kaynağım oldu. Farklı malzemeler kullanarak dokuduğum kumaşları tamgalarla harmanlayarak 15 eser oluşturdum” şeklinde konuştu.
19 Eylül – 4 Ekim 2022 tarihleri arasında ziyarete açık olacak sergide yer alan eserlerde günümüz giysilik kumaş modasında kumaşlar için yeni yüzeyler elde etmek hedeflenmiş, kumaş ve giysi tasarımında Oğuz Boyu tamgaları çeşitli dikiş teknikleri de uygulanarak süsleyici unsur olarak kullanılmış ve Türk kültürünü yansıtan ayırt edici, estetik yönü olan farklı ürünler yapılmış.
Tıklayınız ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...