Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli Projesi Toplantısı Yapıldı
26-11-2014



Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen “Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli (ILMM-BSE)” Projesi Basın Konferansını ve Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı.

“Karadeniz Deltalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-BSE)” Projesi kapsamında, projenin amaçlarını ve projeden elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşmak amacıyla 8 kez düzenlenecek olan toplantılardan 2.’sine Tekirdağ Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaraslan, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, TURMEPA Genel Müdür Yrd. Mine Göknar, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu,  projenin temel hedefinin bilimsel olduğunu vurgulayarak, “Çevremizi daha düzgün bir şekilde koruyabilmek için en çok bilim adamlarına ihtiyacımız var.  Çevreyle ilgili çok çeşitli sorunlar mevcut. Bu konuda üniversitelere ve bizlere büyük görevler düşüyor. Dünden daha çok, bu gün çevremizi korumamız gerekiyor.” dedi.

Ortak Araştırma Koordinatörü ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, proje hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Prof. Dr. Konukcu, projenin tanımını yaparak projenin amacının “Karadeniz Havzası’ndaki bölgelerin daha güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik ve sosyal kalkınma gerçekleştirmesine katkıda bulunmak olduğunu aktardı. Karadeniz Ortak Operasyonel Programı kapsamında üç öncelik ve bir teknik yardım bileşeni bulunduğunu belirten Prof. Dr. Konukcu, Projenin çevrenin korunması ve muhafazası için kaynakların ve yetkinliklerin paylaşılması önceliğinin akarsu ve deniz sistemlerinin çevresel açıdan korunmasında yaşanan ortak güçlüklerle mücadele etmek için ortak bilgi ve veri tabanlarının güçlendirilmesi önlemi kapsamında desteklendiğini vurguladı.

Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli (ILMM-BSE) Projesinin genel amacının “Karadeniz deltalarında sürdürülebilir arazi  kullanımının sağlanmasına yönelik, yönetim araçlarının oluşturulması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Konukcu projenin hedefleri arasında Avrupa’da yapılmış mevcut araştırma ve uygulamaları içeren entegre bir veri tabanı sistemi kurmak, hedeflenen deltalarda veya havzalarda arazi yönetimiyle  ilgili iletişim ve işbirliği fırsatı yakalamak, Karadeniz Havzasında bilim insanları, arazi kullananlar ve karar verici merciler arasında işbirliği imkanları ve ağları kurmak ile bir çevre eğitimi programı geliştirmek bulunduğunu aktardı.

Bu projenin yerel yönetimler ve karar mercileri için iyi bir “karar-destek aracı” olacağını söyleyen Prof. Dr. Konukcu, araştırma çıktıları ile ilgili bilgi verdi.

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>