Hayvan Popülasyonlarında Bireyler Arasındaki Genetik İlişkiler ve Damızlık Değer Tahmin Yöntemleri Konulu Çalıştay
03-10-2011



Hayvan Popülasyonlarında Bireyler Arasındaki Genetik İlişkiler ve Damızlık Değer Tahmin Yöntemleri” Konulu Çalıştay

 

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından, "Hayvan Popülasyonlarında Bireyler Arasındaki Genetik İlişkiler ve Damızlık Değer Tahmin Yöntemleri” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Çalıştayda, İngiltere İskoç Tarım Koleji’nden (Scottish Agricultural College United Kingdom) Dr. Raphael Mrode konuya ilişkin bilgi ve deneyimlerinin yer aldığı bir sunum yaptı.

Sunum öncesinde konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal, hayvan ıslah yöntemlerinin geçmişten günümüze arayış konusu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Soysal, “Ülke olarak yakın bir geçmişe kadar dışarıdan hayvan alarak, çevre koşullarını görmezden gelerek bu yolla başarılı olabileceğimizi varsayıyorduk. Artık herkes anladı ki kendi kaynaklarımızdan faydalanarak kalkındığımız zaman daha güzel şeyler oluyor. Bütün konularda olduğu gibi hayvancılıkta da ana tema sürdürülebilirlik. Elbette dışarıdan hayvan alacağız. Hayvan da satacağız ama esas dayanağımız kendine yeterlilik olacaktır.

Son 15-20 yıldır özellikle sığırcılık alanında birlikler kuruldu. Birliklerin ilk işlevi materyali kayıt altına almaktı. Şimdilik kayıt altına alma işlemi tam gerçekleştiğinde önemli bir aşama kaydedilmiş olacak. Bundan sonrasında ise kayıt altına alınanlar içinden en iyilerini seçmek birinci öncelik. Şu an dünyada uygulanan en başarılı ıslah yöntemi budur” diye konuştu.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ve Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder de birer konuşma yaparak, ıslah çalışmalarının önemine işaret ettiler.

Ayrıca sunum öncesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Araştırma Görevlisi Serdar Genç, hayvan ıslah yöntemleri konusunda dünya çapında başarılı çalışmalara imza atan Dr. Raphael Mrode’ye, Ziraat Fakültesi adına bir plaket takdim etti.





>